Ahli Profesional Mana Yang Anda Harus Jumpa?

Mencari ahli profesional kesihatan mental adalah langkah penting dalam meningkatkan kesihatan mental anda, dan akhirnya meningkatkan gaya kehidupan anda.

Terdapat banyak alasan yang berbeza untuk mendapatkan nasihat, kaunseling dan rawatan dari seorang profesional dan memilih yang tepat boleh menjadi cabaran.

Apa Yang Anda Cari?

Sebelum memulakan carian, penting untuk memahami pilihan anda dan mempertimbangkan rawatan yang mungkin terbaik untuk anda.

Anda mungkin tidak tahu dengan tepat apa yang anda cari sekarang, dan itu tidak mengapa. Pemahaman asas mengenai pilihan rawatan akan membantu anda.

Sebelum anda memulakan carian, ada beberapa soalan yang perlu dipertimbangkan. Sekiranya anda tidak tahu jawapan kepada soalan-soalan ini sekarang, jangan risau.

Ahli profesional mana yang terbaik untuk anda?

Ahli profesional yang berbeza merawat gangguan dan membantu klien dengan rintangan hidup yang berbeza dengan cara yang berbeza. Perbezaan antara kaunselor, ahli terapi, ahli psikologi dan ahli psikiatri dapat membantu anda menentukan mana yang terbaik untuk anda.

Adakah anda lebih suka rawatan tanpa ubat, atau dengannya?

Sebilangan profesional kesihatan mental dilesenkan untuk memberi ubat dan yang lain tidak. Walaupun seorang profesional boleh memberi anda nasihat mengenai perkara ini, ingatlah bahawa anda mempunyai pendapat terakhir sama ada untuk mendapatkan rawatan tanpa ubat, atau dengannya.

Haruskah ahli profesional anda mempunyai pengalaman khusus?

Sekiranya anda meminta pertolongan dengan penyalahgunaan bahan, gangguan makan, skizofrenia, gangguan bipolar, demensia dan gangguan mental atau tingkah laku tertentu, profesional kesihatan mental di sekitar anda semestinya mempunyai pengalaman dalam merawatnya. Sekiranya anda mencari bantuan untuk kanak-kanak, orang dewasa yang lebih tua, atau veteran, pertimbangkan penyedia yang biasanya bekerja dengan kumpulan ini.

Adakah polisi insurans anda merangkumi rawatan?

Di bawah Akta Penjagaan Mampu dan Akta Kesetaraan dan Ketagihan Kesihatan Mental (Affordable Care Act and Mental Health Parity and Addiction Equity Act) Amerika Syarikat misalnya, rancangan insurans kesihatan mesti merangkumi gangguan penggunaan fizikal, mental dan bahan ubatan.

Sekiranya anda mempunyai insurans melalui majikan, Medicare atau Medicaid, anda mungkin ingin mendapatkan profesional dalam rancangan anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai insurans, agensi kesihatan mental awam, kumpulan bukan keuntungan, dan beberapa universiti dan hospital boleh memberikan rawatan percuma atau kos rendah.

Apa masalah kesihatan mental yang anda sedang hadapi?

Tanyakan pada diri anda apa halangan terbesar anda, dan bagaimana anda ingin menyelesaikannya. Sekiranya anda tidak pasti, lakukan kajian supaya anda dapat menggambarkan perasaan, pemikiran dan tindakan anda dengan lebih baik.

Adakah anda bergelut dengan peristiwa tertentu, seperti kematian atau perceraian? Adakah anda mencari perkahwinan atau kaunseling keluarga?

Adakah anda mengalami kemarahan, kemurungan, atau kegelisahan yang berulang?

Dengan dapat menerangkan keadaan anda akan membantu anda mencari profesional kesihatan mental terbaik di tempat anda.

(Azizi Ahmad adalah mantan pendidik yang pernah berkhidmat dengan Unit Hal Ehwal Pelajar dan Akademik. Artikel tulisan beliau ini tidak semestinya mencerminkan pandangan pihak Solidaritas)

Komen