Sifat Watak Yang Patut Dimiliki Semua Pemimpin

Satu kajian terbaharu meneroka 11 sifat watak yang terdapat dalam para pemimpin yang baik.

Kertas penyelidikan baharu yang diterbitkan dalam jurnal PLOS-ONE mencadangkan bahawa daripada sebelas ciri watak yang dikaitkan dengan kepimpinan yang baik : akauntabiliti, kerjasama, keberanian, pemacu, kemanusiaan, kerendahan hati, integriti, pertimbangan, keadilan, kesederhanaan dan transendensi pertimbangan mungkin yang paling penting.

“Dimensi penghakiman membayangkan bahawa individu membuat keputusan yang tepat pada masanya berdasarkan maklumat yang relevan dan analisis kritikal fakta, selalunya dalam keadaan yang tidak pasti, kompleks dan samar-samar,” kata pengarang penyelidikan, yang diketuai oleh Lucas Monzani dari Ivey Business School di Universiti Western di Kanada.

Analisis mereka mendedahkan bahawa pertimbangan muncul sebagai dimensi paling utama dalam rangkaian watak pemimpin.

Penyelidikan ini dibina berdasarkan satu kajian 2016 yang, melalui satu siri tinjauan ke atas lebih 2,000 pemimpin daripada sektor awam, swasta dan bukan kerajaan, mengenal pasti 11 dimensi watak teras yang melambangkan kepimpinan yang baik.

Tetapi ia pergi satu langkah lebih jauh, memeriksa perkaitan antara kekuatan watak ini dan menguji ciri-ciri yang mungkin lebih penting kepada kepimpinan yang berkesan daripada yang lain.

Untuk menguji hipotesis mereka, pengkaji merekrut 66 pengurus pejabat dari organisasi besar Kanada.

Mereka meminta setiap pengurus mengisi penilaian yang mengukur sejauh mana mereka memiliki 11 kekuatan watak yang berkaitan dengan kepimpinan.

Sebagai contoh, item sampel untuk dimensi watak keberanian ialah “Mempamerkan keazaman dan kekal komited untuk menyelesaikannya.” Markah berjulat dari 1 (amat tidak mungkin) hingga 5 (sangat mungkin).

Para penyelidik kemudiannya memetakan perkaitan antara sebelas dimensi watak untuk memahami sifat yang paling berpengaruh dalam menentukan profil pemimpin prototaip.

Mereka mendapati pertimbangan adalah yang paling utama daripada 11 kekuatan watak.

Mereka juga mendapati keberanian dan dorongan untuk menjadi komponen utama kepimpinan, tetapi tidak sepenting penghakiman.

Tambahan pula, mereka mendapati transendensi (jangkauan) , integriti dan kesederhanaan adalah paling penting kepada profil watak pemimpin prototaip.

Tetapi ini bukan untuk menyatakan ciri-ciri ini tidak penting; penulis mengambil perhatian bahawa kesemua 11 ciri watak membawa pemberatan dalam model mereka.

“Untuk menggunakan metafora, pertimbangan adalah seperti seorang pengawal trafik udara: kita memerlukan pemimpin yang dapat mengaktifkan setiap satu daripada 11 dimensi watak pada masa yang tepat dan dalam jumlah yang tepat untuk membimbing mereka membuat keputusan dan menyeru tingkah laku yang betul untuk berjaya,” kata pengarang.

Penyelidikan ini mencadangkan bahawa daripada hanya menumpukan pada beberapa dimensi watak, organisasi harus mengambil pandangan yang lebih holistik terhadap kepimpinan berasaskan watak.

Penulis membuat kesimpulan, “Kajian ini berfungsi sebagai asas penting dalam usaha untuk lebih memahami watak pemimpin dan menghubungkannya dengan banyak bidang penyelidikan yang menonjol.”

(Artikel ini adalah tulisan saudara Azizi Ahmad dan tidak semestinya mencerminkan pandangan pihak Solidaritas)

Komen