Pesta Hantu Lapar

Pesta Hantu Lapar, atau Pesta Yulan, jatuh pada hari ke-15 bulan lunar ketujuh, juga dikenali sebagai “bulan Hantu”. Tahun ini, perayaan itu jatuh pada hari Jumaat, 12 Ogos.

Semasa bulan Hantu, yang bermula lebih daripada 2,000 tahun dahulu, dipercayai bahawa pintu neraka dibuka, dan roh bebas untuk berkeliaran di dunia yang hidup dan melawat keluarga mereka.

Upacara ritual semasa perayaan termasuk membakar kemenyan atau colok dan persembahan kertas joss untuk hantu yang mengembara. Anda mungkin biasa dengan “wang neraka” yang boleh dibakar oleh orang hidup untuk digunakan oleh orang mati di akhirat; orang ramai juga membakar hadiah kertas seperti iPhone dan beg berjenama untuk mendiang. Kejiranan tempatan juga boleh mengadakan opera Cina setiap malam, dengan tempat duduk barisan hadapan kosong untuk hantu.

Terdapat beberapa perkara yang anda tidak patut lakukan semasa perayaan untuk mengelakkan nasib malang.

Daripada menyidai pakaian anda pada waktu malam hingga memakai pakaian merah, berikut ialah 10 perkara yang anda tidak patut lakukan.

Jangan keluar atau berjaga hingga lewat waktu. Hantu takut cahaya dan jarang keluar pada waktu siang. Hantu dan roh jahat paling kuat pada waktu malam, kerana tenaga dari bulan menguatkan mereka. Mereka cenderung untuk menggangu mangsa yang tidak curiga dalam gelap dan sangat tertarik kepada wanita hamil atau bayi.

Sebenarnya, kebanyakan petua ini berkisar tentang perkara yang anda tidak patut lakukan pada waktu malam, jadi mungkin lebih baik untuk pulang atau berada dirumah sahaja apabila matahari terbenam.

Jangan memakai pakaian merah atau hitam. Roh tertarik dengan dua warna ini, jadi mereka mungkin mengikuti anda.

Jangan berdiri menentang atau berjalan berhampiran dinding. Roh dikatakan lebih suka berjalan di sepanjang dinding dan sudut gelap, kerana mereka memberikan aura jahat yang sesuai untuk perhimpunan hantu – dan ia juga lebih mudah untuk mereka bersembunyi. Oleh itu, elakkan berjalan di sepanjang dinding di jalan melainkan anda mahu terserempak dengannya.

Jauhi badan air. Adalah dipercayai bahawa roh air yang pendendam sedang menunggu untuk “pengganti” – seseorang yang boleh menggantikan tempat mereka dalam kematian – di bawah permukaan laut dan mungkin cuba memikat anda ke dalam air supaya mereka boleh dijelmakan semula.

Jangan gantung pakaian anda di luar pada waktu malam. Bentuk pakaian manusia yang tergantung di balkoni atau di luar tingkap boleh menarik hantu. Ia bukan kerana mereka sangat mementingkan fesyen, tetapi kerana mereka boleh menyelinap ke dalam rumah anda apabila anda mengumpulkan pakaian anda.

Jangan naik bas atau kereta api terakhir. “Pelanggan” yang tidak kelihatan mungkin menaiki syif terakhir pengangkutan awam, jadi elakkan mengambil mereka untuk mengelakkan roh daripada menerkam anda.

Jangan tepuk bahu atau kepala seseorang. Kepercayaan Cina menyatakan bahawa terdapat tiga “api” yang tidak kelihatan pada tubuh manusia – satu di setiap bahu dan satu di atas kepala – menyumbang kepada “kecerahan” kita, yang membantu menangkis roh jahat dan malang. Menepuk bahu atau kepala seseorang boleh memadamkan api, menyebabkan ketidakseimbangan tenaga yin dan yang dan menarik semangat.

Elakkan membuat keputusan hidup yang besar. Acara penting seperti perkahwinan atau berpindah ke rumah baru tidak digalakkan semasa perayaan. Adalah dipercayai bahawa mengadakan acara yang mengubah hidup semasa bulan Hantu tidak akan berakhir dengan baik.

Di samping itu, memindahkan barang ke ruang yang tidak dihuni sebelum ini secara tidak sengaja boleh “menjemput” roh pengembara ke rumah baharu anda, dan perkahwinan yang diadakan pada masa ini boleh berakhir dengan beberapa pelawat yang tidak diingini.

Jangan bersiul, menyanyi, atau bercakap dengan diri sendiri pada waktu malam Bunyi-bunyi yang menggembirakan ini sudah pasti akan menarik perhatian hantu yang berkeliaran yang menjadikan mereka sebagai jemputan untuk berinteraksi dengan anda atau mengikuti anda pulang. Jadi lebih baik untuk berdiam diri pada waktu malam.

Jangan ambil syiling di jalanan. Syiling ini boleh menjadi milik roh jahat atau bahkan digunakan untuk merasuki orang yang menyentuhnya. Malah, elakkan mengambil apa sahaja yang anda lihat di jalan, dan abaikan bunyi dan bau pelik. Masuk ke fon kepala anda supaya anda tidak mendengar suara asing yang memanggil nama anda; ini adalah roh yang cuba mendedahkan diri mereka kepada anda.

(Azizi Ahmad minat membaca dan mempelajari budaya kaum lain. Artikel tulisan beliau ini tidak semestinya mencerminkan pandangan pihak Solidaritas)

Komen