Mabuk Candu PRU

NAMPAKNYA ramai masih terpinga-pinga dengan candu termakan sewaktu kempen rancak PRU15. Memang banyak candu disumbat dan diberikan secara dosage besar-besaran terutamanya melalui Tiktok dan short video messaging lain.

Saya juga terkejut kerana keghairahan menyebarkan candu-candu sampai yang berumur 13-14 tahun pun jadi mabuk sama. Percanduan besar-besaran sebegini menjadi tidak boleh dikawal umpamakan ganja sebenar. Bagi rasa sekali, lama-lama jadi ketagihan. Macam dalam masalah dadah, lagi muda kita bagi dan perkenalkan lagi teruk hasilnya, kerana otak masih bersih dan muda.

Astagfirullah. Itu saja yang saya boleh sebut. Dosa sesiapa yang berbuat sedemikian amatlah bahaya kerana kesan nya akan berpanjangan seumur hidup penerima candu tersebut.

Setelah PRU berakhir kesan-kesan candu amat nyata kelihatan. Padahal candu itu patutnya berakhir bila PRU berakhir. Sudah kelihatan pula minat kepada candu pada yang pertama kali menerima candu. Tapi sebenarnya mereka tidak faham pun apa sebenarnya isi candu tersebut. Astagfirullah.

Sekarang bila masa percanduan sudah selesai, jadi masalah pula untuk “reverse” proses. Bila nak buat pergabungan dan kerja sama, semua jadi bingung. Sedangkan hakikatnya tiada siapa yang menang majoriti mudah. Dari awal lagi saya perkatakan, “no matter how you want to cut the cake, there will be no simple winner” dan prinsip “no winner takes all, and no loser lose all”. Berarti lepas PRU wajib ada kompromi. Tapi banyak pihak yang mabuk candu hingga berkata “kita ada majoriti” dengan cepat dan gopoh gapah.

Yang bagi candu “No Anwar, No DAP” dah mula susah. Yang bagi candu “komunis dan agama” pun susah. Yang bagi candu “sakau” juga akan susah. Tiada siapa pun yang suci dari candu.

Hakikatnya kena ada proses membuang candu-candu pilihan raya. Lebih-lebih lagi apabila candu itu tersampai kepada golongan yang tak sepatutnya menerima (golongan terlalu muda untuk faham). Golongan yang lebih tua patut dah faham bahawa setiap PRU itu penuh candu dan tidak terperangkap dengan “believing in your own narrative”. Bila PRU dah habis, habislah.

Proses penyembuhan sudah harus bermula dan itulah langkah yang sepatutnya menjadi tumpuan. Itulah sepatutnya menjadi tugas pemimpin-pemimpin blok besar sekarang dan ahli-ahli politik. Itu tanggungjawab mereka, dan kita balik kepada kerja seharian kita.

Kita sebagai golongan “pamitan” patut menjadi agen pembuang candu dan memang tidak sepatutnya menjadi penyebar candu. Kalau kita tidak boleh buat apa-apa, paling kurang, tolonglah jangan tambah candu.

Tapi apa boleh buat dan apakan daya, kerana percanduan menjadi adat politik terkini dan media sosial sebagai medium penyebar candu menjadi alat yang cukup ampuh tidak boleh dikawal selia dengan mudah.

(Artikel ini adalah tulisan saudara Wan M Hasni dan tidak semestinya mencerminkan pandangan pihak Solidaritas)

Komen