Diagnosis Psikiatri Tidak Bererti Secara Ilmiah Dalam Merawat Kesihatan Mental

Tidak ada dua orang yang sama. Oleh itu, usaha untuk mengklasifikasikan masalah kesihatan mental setiap individu yang unik ke dalam kategori yang kemas tidak akan berjaya.

Itulah tuntutan kenyataan yang dikeluarkan dari United Kingdom yang pasti akan mengejutkan beberapa ahli kumpulan psikologi.

Dengan masalah mental yang semakin meningkat termasuk kes-kes membunuh diri, lebih ramai orang didiagnosis menghidap penyakit mental berbanding sebelumnya.

Pelbagai faktor boleh dikaitkan dengan kenaikan ini; ramai orang menyalahkan populariti media sosial dan peningkatan masa tayangan, tetapi perlu dipertimbangkan bahawa pada zaman sekarang ini semakin banyak orang yang bersedia mengakui bahawa mereka menghadapi masalah kesihatan mental.

Tetapi kita ‘angkat’ sikit kenyataan, mana ada orang sakit mental mengaku dia ‘tak betul’?

Apa pun alasannya, secara amnya dipercayai bahawa diagnosis psikiatri adalah langkah pertama untuk pemulihan.

Itulah sebabnya satu kajian baru yang dilakukan di University of Liverpool telah meningkatkan pandangan dengan menyimpulkan bahawa diagnosis psikiatri “tidak bermakna secara saintifik”, dan tidak berguna sebagai alat untuk mengenal pasti dan menangani masalah mental secara tepat pada tahap individu.

Penyelidik melakukan analisis terperinci mengenai lima bab yang paling penting dalam Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Kesihatan Mental (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Heath Disorders (DSM)). DSM dianggap sebagai panduan pasti bagi profesional kesihatan mental, dan memberikan penerangan untuk semua masalah kesihatan mental dan gejala mereka.

Lima bab yang dianalisis adalah: gangguan bipolar, skizofrenia, gangguan kemurungan, gangguan kecemasan dan gangguan yang berkaitan dengan trauma.

Para penyelidik membuat beberapa kesimpulan yang merisaukan. Pertama, penulis kajian menegaskan bahawa terdapat banyak pertindihan gejala antara diagnosis gangguan, walaupun setiap diagnosis menggunakan peraturan keputusan yang berbeza. Selain itu, diagnosis ini mengabaikan peranan trauma atau kejadian buruk lain yang mungkin dihadapi seseorang dalam hidup mereka.

Mungkin yang paling penting, para penyelidik mengatakan bahawa diagnosis ini tidak banyak memberi tahu kita mengenai pesakit individu dan jenis rawatan yang mereka perlukan.

Penulis akhirnya menyimpulkan bahawa pendekatan pelabelan diagnostik ini adalah “sistem kategorik yang tidak disengajakan”.

“Walaupun label diagnostik mencipta ilusi penjelasan, mereka tidak bermakna secara saintifik dan boleh menimbulkan stigma dan prasangka. Saya berharap penemuan ini akan mendorong profesional kesihatan mental untuk berfikir di luar diagnosis dan mempertimbangkan penjelasan lain mengenai tekanan jiwa, seperti trauma dan pengalaman hidup yang buruk.”

Penyelidik utama Dr Kate Allsopp menerangkan dalam satu siaran.

Menurut penulis kajian, sistem diagnostik tradisional yang digunakan hari ini secara salah menganggap bahawa apa sahaja dan semua tekanan jiwa disebabkan oleh gangguan, dan terlalu bergantung pada idea subjektif mengenai apa yang dianggap “normal.”

“Mungkin sudah tiba masanya kita berhenti berpura-pura bahawa label yang terdengar perubatan memberi sumbangan apa pun kepada pemahaman kita mengenai penyebab kompleks penderitaan manusia atau apa jenis pertolongan yang kita perlukan ketika tertekan.”

Komen Profesor John Read.

Selamatlah mereka yang sering ‘membuat hal’!

(Azizi Ahmad adalah pembaca yang mengisi masa lapang dengan mempelajari psikologi psikiatri. Artikel tulisan beliau ini tidak semestinya mencerminkan pandangan pihak Solidaritas)

Komen