Bolehkah Anda Menerima Campuran Vaksin COVID-19?

Pakar Kesihatan saran penerima AstraZeneca diberikan Pfizer untuk dos kedua disiarkan pada sebuah portal media bertarikh 24 Jun 2021.

Terdahulu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Khairy Jamaluddin berkata kerajaan sedang mengkaji untuk memberikan dua jenis vaksin, berikutan banyak negara sudah berbuat demikian.

Katanya, kaedah itu adalah bagi meningkatkan antibodi peneutralan serta keberkesanan sesuatu vaksin.

Media juga melaporkan bahawa hanya satu dos vaksin Pfizer sahaja diperlukan dan bukannya dua. Dan yang telah ambil dos pertama AstraZeneca, berikan Pfizer untuk dos kedua.

Ahli dan pakar mengatakan mencampurkan dan mencocokkan vaksin COVID-19 dua dos yang berbeza adalah berkemungkinan selamat dan berkesan, tetapi data masih perlu dikumpulkan untuk memastikannya.

Suntikan vaksin COVID-19 yang dibenarkan di seluruh dunia semuanya dirancang untuk merangsang sistem imun anda untuk menghasilkan antibodi yang melawan virus, walaupun cara mereka melakukannya berbeza-beza, kata Dr. Kate O’Brien, pengarah unit vaksin Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Para saintis di Universiti Oxford di United Kingdom sedang menguji kombinasi vaksin COVID-19 dua dos yang dibuat oleh AstraZeneca, Moderna, Novavax dan Pfizer-BioNTech. Percubaan yang lebih kecil juga sedang dijalankan di Sepanyol dan Jerman.

Sejauh ini, data terhad menunjukkan suntikan AstraZeneca diikuti dengan suntikan Pfizer adalah selamat dan berkesan.

Gabungan ini juga nampaknya mempunyai kesan sampingan sementara yang lebih tinggi seperti sengal dan menggigil.

Itu mungkin kerana mencampurkan dan mencocokkan pelbagai jenis vaksin selalunya dapat menghasilkan tindak balas imun yang lebih kuat, kata Lawrence Young, seorang ahli virologi di University of Warwick di United Kingdom.

Di beberapa tempat, pegawai kesihatan sudah mencadangkan mencampurkan dalam keadaan tertentu.

Setelah vaksin AstraZeneca dikaitkan dengan pembekuan darah yang sangat jarang berlaku, banyak negara Eropah termasuk Jerman, Perancis dan Sepanyol mengesyorkan orang ramai yang mendapatnya sebagai dos pertama untuk mendapatkan suntikan Pfizer atau Moderna sebagai dos kedua.

Di Britain dan Kanada, pegawai mengatakan bahawa orang ramai harus berhasrat untuk mendapatkan vaksin yang sama untuk dos kedua jika mungkin.

Sekiranya mereka mendapat AstraZeneca sebagai suntikan pertama mereka, mereka disarankan untuk mendapatkan vaksin lain hanya jika mereka mempunyai sejarah pembekuan darah atau keadaan lain yang mungkin menyebabkan mereka berisiko lebih tinggi untuk membeku.

Mendapatkan vaksin yang betul dan tepat kepada orang yang tepat pada waktu yang tepat semasa pandemik global, terbukti menjadi cabaran logistik.

Semua vaksin Covid-19 tersedia secara meluas, kecuali jab Johnson & Johnson (J&J), memerlukan dua dos.

Dos pertama memacu sistem imun dan dos kedua (biasanya diberikan beberapa minggu selepas yang pertama) meningkatkannya.

Prospek mencampurkan dos vaksin menawarkan peluang untuk meningkatkan pelaksaan vaksin dan, berpotensi meningkatkan kekebalan yang diberikan, tetapi bukti mengenai kebijaksanaan pendekatan ini jarang sekali berkaitan dengan Covid-19.

Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (US Centers for Disease Control and Prevention) telah memberi amaran terhadap pencampuran vaksin kecuali ada “situasi luar biasa”, seperti kekurangan vaksin dosis pertama kerana masalah pengeluaran atau pengedaran.

Di UK, Public Health England telah mengambil sikap yang serupa.

Setelah kerajaan menangguhkan dos vaksin kedua hingga 12 minggu agar lebih ramai orang dapat mendapat vaksin pertama dan sekurang-kurangnya memperolehi perlindungan, pegawai kesihatan mengakui bahawa, dalam keadaan luar biasa, dos yang tidak berapa sesuai dapat diberikan kepada mereka yang hadir untuk vaksin kedua hanya kerana mengetahui bahawa vaksin yang asal tidak ada.

Walaupun pembuat dan pembekal ubatan mengeluarkan pelbagai vaksin yang berkesan dan paling selamat yang telah diberikan kepada berjuta-juta orang di seluruh dunia, terdapat rintangan yang tidak dapat disangkal dalam rantaian bekalan dan halangan yang harus diatasi jika seluruh dunia akan divaksinasi sepenuhnya dalam waktu terdekat.

Dengan situasi seperti kes pembekuan darah yang jarang berlaku yang berpotensi dikaitkan dengan vaksin AstraZeneca (AZ) dan J&J, terdapat berjuta-juta orang yang telah menerima dosis pertama dari jab ini dan sekarang mungkin tidak dapat atau tidak mahu mendapatkan buat kali kedua.

Sebilangan pakar tertanya-tanya apakah fleksibiliti dalam membenarkan vaksinasi dosis campuran dapat membantu orang mendapatkan vaksin sepenuhnya dengan lebih cepat. Yang lain berpendapat bahawa mencampurkan dua vaksin yang berbeza sebenarnya dapat melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk melindungi terhadap Covid-19 daripada berpegang pada yang sama untuk semua dos.

(Azizi Ahmad adalah pembaca yang bertanya mengenai ‘sudahkah anda mendapatkan vaksin?’)

Komen