Biar TMJ Uruskan Harimau Malaya

Selepas pasukan Harimau Malaya sekali lagi gagal untuk mara ke pusingan seterusnya dalam kelayakan Piala Dunia 2022 baru-baru ini, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) perlu akui kelemahan yang ada sekali gus wajar mempertimbangkan secara serius tawaran pemilik kelab Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim (TMJ) untuk membantu mengendalikan serta menguruskan skuad kebangsaan dalam saingan antarabangsa.

Ironinya walaupun berjaya mengalahkan Thailand serta meraih slot ke peringkat kumpulan pusingan ketiga Kelayakan Piala Asia 2023, namun secara jujurnya kita perlu menerima kenyataan bahawa prestasi skuad ini masih belum mantap dan tidak mempunyai ciri serta perwatakan untuk mencipta sejarah mara ke pusingan berikut kelayakan Piala Dunia.

Ketidaktentuan prestasi skuad kali ini lebih mengecewakan para peminat kerana kita diberi bayangan pemain naturalisasi yang ada mampu mencipta kejutan dengan persembahan yang luar biasa. Tetapi apa yang dipamerkan oleh mereka cukup menghampakan dan menerima kritikan yang hebat dari peminat sehingga sudah mula dianggap sebagai liabiliti kepada skuad kebangsaan.

Justeru sudah tiba masanya kita melihat secara menyeluruh bagaimana untuk membina, membangun dan menguruskan skuad kebangsaan secara lebih profesional. Profesional di sini bermaksud kita perlu memberi perhatian serius kepada perkara asas seperti kemudahan latihan dan infrastruktur yang terbaik, memilih dan melantik jurulatih yang mampu memenuhi ekspektasi dan harapan seluruh peminat tempatan, melaksanakan sesi pemilihan pemain yang layak menganggotai skuad kebangsaan secara lebih teliti dan telus, menyediakan bantuan teknikal yang diperlukan di samping menguruskan keperluan pemain dan pasukan secara menyeluruh.

Selama ini antara perkara yang menghantui skuad kebangsaan sehingga menjejaskan prestasi dalam sesuatu kejohanan ialah aspek pengendalian pasukan membabitkan isu pemilihan pemain dan jurulatih yang berkaliber yang mampu merealisasikan harapan peminat. Oleh itu sudah tiba masanya FAM dengan lapang dada menerima tawaran TMJ serta gesaan peminat yang turut menyokong hasrat TMJ tersebut.

Pengurusan kelab JDT yang cekap dan efisien sehingga mampu muncul sebagai pasukan terkuat wajar dijadikan kayu ukur kehebatan pencapaian TMJ dalam aspek pengurusan dan pengendalian sebuah pasukan bola sepak. Harus diingat TMJ berjaya melaksanakan transformasi 360 darjah dengan menjenamakan semula pasukan Johor kepada JDT seperti yang ada sekarang. Pelbagai kemudahan dan fasiliti canggih yang disediakan di samping keberanian melabur untuk mendapatkan pemain tempatan dan import yang berkualiti membuktikan kehebatan ciri kepimpinan TMJ dalam bidang sukan secara keseluruhannya.

Malah kita juga percaya TMJ sudah belajar dari kesilapan percaturan pengurusan pasukan kebangsaan terutamanya pelantikan jurulatih import ketika menjadi presiden FAM pada 2017. Untuk rekod, jurulatih import yang dilantik oleh TMJ pada ketika itu, iaitu Nelo Vingada gagal mencatat sebarang kemenangan dalam tujuh aksi di bawah kendaliannya sebelum bertindak meletak jawatan pada Disember tahun yang sama.

Sejak TMJ mengemukakan tawaran tersebut, para peminat bola sepak tempatan juga dilihat cukup teruja untuk melihat TMJ menguruskan pasukan kebangsaan selepas ini. Keterujaan ini dapat dilihat di laman sosial apabila ramai peminat mula mendesak supaya Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin menyerahkan soal pengurusan pasukan kebangsaan kepada TMJ.

Dalam konteks ini FAM perlu bijak membuat pengasingan kuasa dan tugas, iaitu membabitkan pengurusan badan induk bola sepak negara itu serta pengendalian skuad kebangsaan. Presiden dan ahli jawatankuasa yang ada wajar memberi fokus kepada aspek pengurusan FAM terutamanya membabitkan tadbir urus bola sepak tempatan. Di samping itu, FAM juga wajar memberi perhatian serius kepada soal pencarian dan pembangunan bakat baru dalam kalangan remaja dan belia sebagai barisan pelapis skuad kebangsaan.

Manakala pengurusan skuad kebangsaan pula wajar diserahkan kepada individu seperti TMJ yang tidak terikat dengan FAM, terbukti kemampuan serta sanggup dan bersedia untuk membantu. Dengan ini kita dapat melihat pengurusan pasukan kebangsaan yang lebih profesional, fokus, cekap dan efisien tanpa sebarang karenah birokrasi terutamanya dalam soal pemilihan pemain dan jurulatih. Kita percaya TMJ juga mampu merungkai isu keperluan pemain naturalisasi dalam skuad kebangsaan.

Berbekalkan pengalaman, pengetahuan, keberanian serta pengaruh, kita yakin TMJ adalah individu yang paling layak untuk menguruskan pasukan kebangsaan. Secara prinsipnya, penulis dan para peminat bola sepak tanahair yakin dan percaya bahawa TMJ ada perwatakan dan karakter yang diperlukan untuk menjenamakan semula pasukan Harimau Malaya agar kembali menjadi skuad yang disegani di rantau ini.

Jujurnya peminat semakin bimbang dengan prestasi skuad Harimau Malaya di pentas antarabangsa. Kita pernah melahirkan pasukan kebangsaan yang hebat sebelum ini sehingga mampu mengalahkan Korea Selatan serta boleh mara ke Sukan Olimpik. Jadi kita berharap FAM akan bertindak segera dengan menyambut dan menerima tawaran TMJ sekali gus memberi peluang kepada TMJ untuk mengembalikan legasi kecemerlangan skuad kebangsaan. Tuntasnya, TMJ adalah harapan dan pilihan terbaik yang kita ada sekarang untuk memulihkan imej dan prestasi pasukan Harimau Malaya.

Komen