Perlukah Menyuruh Mereka Meletak Jawatan?

Maka dengan ini ‘sila letak jawatan’ merupakan catatan di media.

Kegagalan para Menteri (termasuk Menteri Kanan) , ahli Parlimen yang juga ‘berstatus perlantikan politik’ (political appointee) untuk menerajui syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang dikaitkan memang mudah dilontarkan tetapi siapakah yang sanggup dan bersedia untuk melepaskan jawatan sebegitu mudah kecuali memang diarah secara rasmi atau ‘dipecat’.

Jujurnya, siapa yang begitu mudah nak melepaskan jawatan yang memberikan kemudahan, kelebihan dan keistimewaan berbentuk ‘kayangan’?

Bilakah masa yang tepat bagi seorang ahli politik, pemimpin atau ketua jabatan untuk mengundurkan diri? Apakah ada garis moral yang, jika dilintasi, tidak memberikan pilihan kepada mereka selain meninggalkan jawatan?

Untuk lebih jelas, persoalan ini tidak meliputi apabila seorang ahli politik secara eksplisit melanggar undang-undang.

Jika dilihat, mereka yang disabitkan dan dikenakan hukuman pun masih tidak di dalam dan masih ‘berciapan’. Tidak ada seorang yang kemudian mengundurkan diri dengan tepat dan kemudian dihukum, malahan masih berusaha untuk membuat proses ‘rayuan’.

Sebaliknya, bagaimana jika tidak ada undang-undang yang benar-benar dilanggar. Apakah ada tindakan, yang masih boleh diizinkan oleh undang-undang, yang masih harus menyebabkan seorang ahli politik atau pemimpin mengundurkan diri?

Pandangan cepat mengenai pengunduran masa lalu tidak memberikan jawapan yang jelas.

Contohnya, tidak kira sama ada anda percaya bahawa kehidupan peribadi seorang politikus harus terlibat dalam kehidupan politiknya, jelas bahawa perselingkuhan contohnya bukanlah keadaan de facto yang memerlukan pengunduran diri.

Ujian litmus yang berpotensi lain untuk apabila seorang ahli politik mesti mengundurkan diri adalah tuduhan gangguan seksual.

Selagi seseorang tertuduh itu  mendapat sokongan teraju pimpinan dan orang ramai, terlepaslah beliau dari apa yang mungkin telah beliau lakukan, dan selamatlah beliau.

Begitu juga kes dan isu , penyalahgunaan kuasa. Memang sukar untuk seseorang pelaku disabitkan kesalahan dan diambil tindakan kecuali kes pemecatan terancang (constructive dismissal).

Sekiranya ini betul, dan petunjuk sama ada seorang ahli politik harus mengundurkan diri bukanlah tindakan (atau tuduhan) tetapi sokongan masyarakatnya, persoalan asal kita mengenai apakah ada tindakan yang harus membuat seseorang politik mengundurkan diri dirangka tidak betul.

Walaupun pada awalnya kita memberi fokus pada tindakan tersebut, yang seharusnya kita fokuskan adalah ahli politik, termasuk kebijaksanaan yang disokongnya dan dari mana sesuatu kempen berasal.

Ini adalah pandangan yang agak suram bagi mana-mana ahli politik.

Pada asasnya, selagi anda tidak melanggar undang-undang atau sekurang-kurangnya tidak diadili dan didapati bersalah sebagai pelaku kejahatan, anda boleh melakukan apa sahaja yang anda mahukan sekiranya anda mengekalkan sokongan pucuk pimpinan dan orang ramai.

Secara teori, kedua-duanya harus mempunyai hubungan simbiotik.

Dengan maksud, anda perlu mengekalkan sokongan pucuk pimpinan atasan juga orang ramai dengan apa yang anda lakukan.

Atau, apa yang anda lakukan menentukan sokongan orang ramai .

Tapi apa yang terjadi baru-baru ini adalah “melakukan” telah digantikan dengan “katakan”.

Ini adalah pergeseran radikal, yang sebahagiannya disokong oleh media sosial yang terpolarisasi, papan mesej teori konspirasi dan rancangan “berita” yang diselaraskan secara ideologi.

Selagi seorang ahli politik berfokus untuk mengatakan apa yang menyenangkan dasar pucuk pemimpin mereka, mereka akan tetap terus memegang jawatan terpilih, tanpa mengira apa yang mereka lakukan.

Adakah ini mengapa semakin banyak tuduhan kelakuan buruk oleh ahli politik muncul? Adakah kerana kita telah berhenti mengambil peduli apa yang dilakukan oleh ahli politik dan hanya apa yang mereka katakan, yang membawa kepada orang yang mempunyai watak yang dipersoalkan?

Mungkin sudah tiba masanya bagi kita, orang ramai, untuk mula melihat tindakan ahli politik dengan lebih dekat. Bukan hanya kata-kata mereka.

(Azizi Ahmad adalah pembaca yang memberi perhatian terhadap pemecatan terancang)

Komen