Penyu Dan Kepimpinan Masa Kini?

Mungkin kaitan kisah penyu dengan kepimpinan masa kini boleh dijadikan renungan.

Sama ada ada kita perasaan atau tidak, penyu memperlihatkan kepada kita bahawa mereka:

Sebelum penyu dapat bergerak, ia mesti menjulurkan lehernya. Pemimpin yang baik tahu bahawa mereka harus menonjolkan diri dan mempertahankan tentang apa yang mereka percayai.

Penyu yang bijak tahu bila ia harus menarik lehernya kembali, sekiranya ada bahaya. Pemimpin yang bijak tahu bahawa di beberapa tempat dan pada masa-masa tertentu, idea baru tidak diterima.

Keupayaan untuk menunggu peluang yang tepat adalah kualiti yang baik.

Penyu mempunyai kulit cengkerang yang keras. Pemimpin yang bijak akan mengetahui bahawa menganjurkan perubahan atau idea baru tidak selalu popular.

Mereka yang terancam atau cemburu akan membantai orang itu, bahkan kadang-kadang atas idea yang dikeluarkan. Pemimpin yang baik akan mengetahui cara untuk bermuka atau berkulit tebal (atau cangkang) untuk menangani pengkritik.

Penyu tahu bahawa perlahan dan bersabar akan memenangi perlumbaan.

Hampir ramai yang pernah mendengar dan tahu akan kisah diantara kisah arnab dan kura-kura. Andaiannya adalah kura-kura dan penyu adalah satu keluarga, maka ianya boleh diguna pakai.

Pemimpin yang bijak dan pandai tahu bahawa idea baru mungkin digunakan pada mulanya dengan cepat, tetapi untuk menerapkannya secara mendalam akan memakan masa yang lama. Kemajuan dalam masyarakat kita memerlukan banyak masa dan kesabaran.

Penyu itu penyabar. Ia akan menunggu saat yang tepat untuk makan, atau bergerak.

Pemimpin yang bijak juga penyabar. Perancangan adalah aspek penting dalam semua perubahan dan penting untuk kemajuan. Memilih masa dan tempat yang tepat sangat penting untuk berjaya.

Penyu telah wujud dan berkembang selama berabad-abad. Ia mungkin makhluk yang hidup paling lama.

Pemimpin tahu bahawa idea berkualiti memerlukan masa yang lama untuk matang, biasanya ia adalah kaedah yang baik daripada ‘penyelesaian pantas’ setiap masa.

Evolusi jauh lebih baik daripada revolusi, di mana setiap orang pastinya akan terluka. Perubahan atau mengubah untuk memenuhi keperluan persekitaran adalah lebih berkesan.

Penyu bertelur dengan banyaknya. Ada yang hidup bertahan. Ada yang matang.

Pemimpin tahu bahawa satu idea sahaja biasanya tidak mencukupi. Perlu ada banyak aspek idea. Idea perlu dikongsi bersama. Mereka perlu disebarkan ke seluruh masyarakat, negara atau kumpulan.

Beberapa idea akan jatuh di tanah yang subur. Mereka akan tumbuh dan membesar menjadi perkembangan atau pengaruh penting.

Beberapa idea akan jatuh di tanah yang tidak subur (fikiran tertutup atau bermusuhan); mereka akan terbengkalai atau dibuang.

Beberapa idea akan dimutasi oleh penerima, dan tidak akan dikenali sebagai sebahagian daripada idea asal.

Dan beberapa idea akan digunakan untuk kebaikan; dan lain-lain untuk pilihan yang kurang bijak.

Yang terbaik yang dapat dilakukan oleh pemimpin adalah berkongsi idea, dan percaya kepada Yang Maha Kuasa untuk kemajuan dan keberkatan, seperti yang dilakukan Ibu Penyu.

Penyu biasanya mempunyai deria arah yang jelas. Ia akan melintasi atau merentasi sama ada dari atas atau di bawah atau di sekitar rintangan.

Pemimpin yang bijak tahu bahawa halangan dapat ditangani. Seseorang boleh pergi ke atas, di bawah atau di sekeliling mereka. Sekiranya pada mulanya anda tidak berjaya, cubalah dan cuba lagi; setiap kali dengan cara lain.

Penyu itu hidup dan bergerak di darat, di udara, dan di air.

Pemimpin mesti menyedari bahawa mereka mesti dapat berfungsi dalam pelbagai persekitaran, dan mesti menyesuaikan kemahiran dan idea mereka sesuai dengan keperluan.

Penyu mempunyai banyak musuh pemangsa.

Manusia dalam jawatan kepemimpinan tahu bahawa selalu ada orang yang menginginkan “jawatan” mereka. Pemimpin yang bijak mengawasi lingkungan, dan memperhatikan perubahan sehingga mereka dapat menyesuaikan diri dengan situasi baru, cabaran baru, atau keperluan dan kehendak teman sebaya, rakan sekerja dan rakan teladan. Mereka membina pasukan dan jaringan atau rangkaian.

Memetik dari petikan Jurnal Thoreau, pertimbangkan perihal penyu. Kemungkinan anda terlalu bimbang, putus asa dengan duniawi, merenungkan akhir hayat, dan semua perkara kelihatan terburu-buru; tetapi dunia terus maju dan tenang dengan kadar kelajuan penyu. Penyu muda menghabiskan masa kecilnya di dalam cengkerangnya. Ia mendapat pengalaman dan mempelajari cara dunia melalui kulit itu. Walaupun banyak bersandar di tepian pinggiran lubang, gangguan yang dilakukan oleh manusia sering gagal. Empayar Perancis naik atau turun, tetapi penyu itu tetap dengan kadar perkembangan. Apa peduli dengan musim panas? Masa untuk telur penyu menetas. Begitu juga perkembangan dan tumbesaran penyu, sesuai untuk bertahan, kerana ia hidup lebih dari dua puluh dinasti Perancis. Seekor kura-kura mengenal beberapa orang Napoleon. Mereka tidak bimbang atau risau, tidak peduli, dan bukankah dunia yang hebat ini ada untuk mereka sama seperti kamu.

(Azizi Ahmad adalah pembaca yang suka dengan perihal persamaan. Artikel tulisan beliau ini tidak semestinya mencerminkan pandangan pihak Solidaritas)

Komen