Pandemik, Epidemik, Endemik Dan Outbreak (Letusan Wabak)?

Adalah terlalu awal bagi Menteri Kesihatan baru, Khairy Jamaluddin, untuk membicarakan bahawa Covid-19 menjadi endemik di Malaysia pada akhir Oktober ketika angka kematian Covid-19 masih tinggi walaupun kadar vaksinasi yang tinggi. Petikan dari Lim Kit Siang pada 11 September 2021.

Menteri Dalam Negeri juga dipetik berkata ‘semua pihak harus bersama memainkan peranan dengan menjadikan amalan mematuhi SOP sebagai perkara biasa, apatah lagi apabila wabak COVID-19 diumumkan sebagai ‘endemik’ nanti. (BERNAMA, 05/09/2021)

Sebelum ini, kita asyik mendengar dan membaca ‘pandemik’ dan kini ‘endemik’ pula. Bila merujuk lagi terdapat beberapa istilah lain lagi yang perlu kita ketahui.

Tidak semua istilah penyakit berjangkit diciptakan sama, walaupun sering disalahgunakan secara bergantian.

Perbezaan antara kata “pandemik”, “epidemik” dan “endemik” selalu kabur, walaupun oleh pakar perubatan.

Ini kerana definisi setiap istilah adalah bendalir dan berubah apabila penyakit menjadi semakin berleluasa dari masa ke masa.

Walaupun percakapan penggunaan kata-kata ini mungkin tidak memerlukan definisi yang tepat, mengetahui perbezaan itu penting untuk membantu anda memahami berita kesihatan awam dan respon kesihatan awam yang lebih baik.

Mari kita mulakan dengan definisi asas:

• Epidemik (Epidemic) adalah penyakit yang menyerang sebilangan besar orang dalam komuniti, populasi, atau wilayah.

• Pandemik (Pandemic) adalah wabak yang tersebar di pelbagai negara atau benua.

• Endemik (Endemic) adalah sesuatu wabak yang dijangkiti oleh orang atau negara tertentu.

• Letusan wabak (Outbreak) adalah peningkatan jumlah kes penyakit wabak endemik yang lebih besar daripada yang dijangkakan. Ia juga boleh menjadi satu kes di kawasan baru. Sekiranya tidak dikawal dengan cepat, letusan wabak boleh menjadi epidemik.

Epidemik Dan Pandemik

Cara mudah untuk mengetahui perbezaan antara epidemik dan pandemik adalah dengan mengingat “P” dalam pandemik, yang berarti pandemik memiliki pasport. Pandemik adalah wabak epidemik yang menular.

Epidemik Dan Endemik

Tetapi apa perbezaan antara wabak epidemik dan endemik? Wabak epidemik merebak secara aktif; kes baru penyakit ini jauh melebihi jangkaan. Secara lebih luas, ia digunakan untuk menggambarkan masalah yang tidak terkawal, seperti “wabak opioid”.

Epidemik sering dilokalisasikan ke suatu wilayah, tetapi jumlah mereka yang dijangkiti di wilayah itu jauh lebih tinggi daripada biasa. Sebagai contoh, ketika COVID-19 terhad di Wuhan, China, itu adalah wabak epidemik. Penyebaran geografi telah menjadikannya wabak pandemik.

Endemik sebaliknya, adalah kehadiran berterusan di lokasi tertentu. Malaria adalah endemik di bahagian Afrika. Bongkah ais adalah endemik di Antartika.

Endemik Dan Letusan Wabak (Outbreak)

Melangkah lebih jauh, endemik dapat menyebabkan letusan wabak dan ia boleh terjadi di mana saja.

Letusan wabak demam denggi musim panas lalu di Hawaii adalah sebagai contoh.

Demam denggi adalah endemik di kawasan tertentu di Afrika, Amerika Tengah dan Selatan, serta Karibia.

Nyamuk di kawasan ini membawa demam denggi dan menyebarkannya dari orang ke orang lain.

Tetapi pada tahun 2019 terdapat letusan wabak demam berdarah di Hawaii, di mana penyakit ini tidak endemik.

Dipercayai orang yang dijangkiti mengunjungi Big Island dan digigit nyamuk di sana.

Serangga nyamuk kemudiannya memindahkan penyakit ini kepada individu lain yang mereka gigit, yang menimbulkan wabak.

Anda dapat melihat mengapa sangat mudah untuk mengelirukan istilah ini.

Mereka semua saling berkaitan satu sama lain dan ada surut semula jadi dan aliran di antara mereka ketika rawatan tersedia dan langkah-langkah untuk kawalan dilakukan – atau ketika timbulnya penyakit dan penyakit mulai merebak.

(Azizi Ahmad adalah pembaca mantan pendidik. Artikel tulisan beliau ini tidak semestinya mencerminkan pandangan pihak Solidaritas)

Komen