Menilai Keberkesanan Kepimpinan Mengikut Penampilan

Gambar-gambar calon bakal PRN Melaka dan tidak lama lagi gambar calon bakal PRN Sarawak akan disiarkan di media .

Pastinya, semua mengaku merekalah calon pilihan terbaik dan termasuk bakal calon MUDA.

Kita semua juga pernah mendengar tentang kepentingan tanggapan pertama.

Penyelidikan terbaru dari Jurnal Kepimpinan dan Kajian Organisasi menunjukkan bahawa kita sebenarnya boleh meramalkan personaliti seseorang dengan agak tepat hanya daripada gambaran individu tersebut.

Dan, kita boleh mengaitkan keberkesanan kepimpinan mereka secara spesifik dengan ciri personaliti yang kita temui dalam foto mereka. (Harms, Han & Chen , 2012)

Seratus lima pelajar kolej di Amerika Syarikat dtunjukkan gambar 71 Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Cina. Mereka diminta menilai umur CEO, personaliti (kepintaran, dominan, mengambil risiko dan menyokong), daya tarikan, mood emosi (positif atau negatif), dan keberkesanan kepimpinan.

Keputusan menunjukkan bahawa keberkesanan yang dirasakan adalah “sangat berkaitan dengan kecerdasan, penguasaan, sokongan, positif emosi dan daya tarikan”.

Setelah penyelidik mengawal umur, saiz dan jenis organisasi, orang Barat menggunakan tiga faktor untuk menilai keberkesanan pemimpin: “berdasarkan emosi positif, kecerdasan, dan dominasi”.

Walau bagaimanapun, tiada satu pun daripada faktor ini dikaitkan dengan ukuran prestasi Pulangan Atas Ekuiti dan Pulangan Atas Aset.

Hanya pengambilan risiko yang dianggap dikaitkan dengan prestasi sebenar.

Penulis kajian berpendapat bahawa pelajar Barat menggunakan “norma budaya” mereka sendiri untuk kepimpinan yang baik, dan menerapkannya kepada pemimpin Cina.

Penyelidikan terdahulu tentang kepimpinan Cina menunjukkan bahawa walaupun secara sejarah gaya kepimpinan berwibawa adalah perkara biasa, gaya “mengambil risiko” baharu telah muncul merangkumi kedua-dua kreativiti dan mengambil risiko. (Wang et al, 2011 seperti yang dipetik dalam Harms et al.)

Penilai Barat bagi CEO Cina ini tidak menganggap pengambilan risiko sebagai faktor penting dalam keupayaan kepimpinan yang dilihat, tetapi pengambilan risiko adalah satu-satunya faktor yang dikaitkan dengan prestasi sebenar.

Jadi apakah garis dasar untuk pemilihan ini?

Pertama, apabila berkembang masuk ke China, sama ada melalui usaha sama, pengambil alihan atau operasi lapangan hijau, memilih pemimpin tidak akan menjadi begitu mudah, kerana ciri-ciri yang diperlukan untuk kepimpinan yang berjaya di China agak berbeza daripada yang kita percaya diperlukan di Amerika Syarikat

Kedua, sebagai pemimpin, mungkin berguna untuk mempertimbangkan sama ada pekerja anda mempunyai konsep budaya kepimpinan berkesan yang berbeza.

Apabila tenaga kerja domestik kita menjadi lebih pelbagai budaya, sifat teladan kita mungkin menjadi lebih pelbagai.

Mungkin berbaloi untuk mengadakan perbincangan yang jelas tentang sifat dan tingkah laku kepimpinan yang dilihat.

Akhirnya, kejutan terbesar bagi kita ialah penampilan seorang pemimpin itu adalah penting.

Kita sering menetapkan dan berkeras untuk mengaitkan ciri muka dengan tingkah laku. “…apabila didedahkan kepada gambar muka orang yang tidak dikenali, peserta telah dapat menilai dengan tepat kerjasama, keagresifan, tingkah laku beretika dan jenayah.”. Sesuatu untuk difikirkan.

(Azizi Ahmad adalah mantan pendidik yang menggunakan kaitan ciri muka dengan tingkah laku dalam ilmu psikologi. Artikel tulisan beliau ini tidak semestinya mencerminkan pandangan pihak Solidaritas)

Komen