Latah Wilayah Dan Negeri?

Adalah saya merujuk kepada artikel ‘Ada apa dengan istilah ‘wilayah’,’negeri’?’ bertarikh 09/04/2021

Ekoran suatu kenyataan oleh Perdana Menteri (PM) yang tersasul atau mugkin di’ter’sengajakan dan mungkin tanpa menyedari yang komen tersebut adalah gegaran cetusan kekeliruan dan polemik politik yang liar.

Terdapat beberapa negara yang  hanya terdiri dari wilayah geografi tertentu, populasi, dan pemerintah; sementara yang lain, terutama yang lebih besar dan lebih kuat daripada yang lain, terdiri dari beberapa wilayah lain yang mereka serahkan melalui pencerobohan, penjajahan atau melalui pilihan warganya.

Sebilangan wilayah ini bergabung bersama untuk membentuk persekutuan dan kemudian disebut negara.

Sebuah negeri adalah institusi politik yang teratur yang mengendalikan wilayah di bawah pemerintahan dan menjadi sebahagian daripada republik persekutuan.

Ia menggunakan kekuasaan dan kekuatan yang sah untuk mengekalkan monopoli wilayah di bawah pemerintahan pusat.

Terdapat beberapa jenis keadaan; mereka yang berdaulat dan yang tertakluk kepada kawalan negara lain.

Negara berdaulat adalah negara yang memiliki wilayah tertentu dan terdiri dari penduduk tetap dan pemerintah yang memungkinkan mereka untuk mengadakan hubungan dengan negara berdaulat

Sebilangan besar negeri adalah sebahagian daripada negeri bersekutu seperti Malaysia dan atau kes Amerika Syarikat, dan kerajaan persekutuan memegang kuasa atas negeri-negeri tersebut.

Sebuah negeri juga kadang-kadang disebut sebagai negara.

Sebaliknya, wilayah adalah wilayah geografi yang tidak mempunyai kedaulatan dan berada di bawah kawalan pemerintah lain.

Sesebuah wilayah boleh menjadi kawasan mana pun yang dituntut oleh pemerintah.

Mereka mungkin menikmati autonomi tempatan dan, pada masa yang sama, mungkin dikenakan beberapa undang-undang negara yang mentadbirnya.

Wilayah mungkin merupakan entiti sub-nasional di negara kesatuan seperti Perancis, daerah pentadbiran negara-negara seperti di Austria, daerah dalam negeri seperti di Amerika Syarikat.

Contoh wilayah lain adalah wilayah yang dijajah dan berada di bawah kawalan ketenteraan negara yang menyerang, wilayah yang dipertikaikan yang dituntut oleh dua atau lebih negara, dan wilayah pentadbiran khas seperti Macau dan Hong Kong.

Ketika negara-negara memperluas sempadan mereka, mereka menuntut wilayah, dan mereka dapat menjadikannya negeri-negeri ketika mereka menjadi teratur dan digabungkan yang memungkinkan mereka mengajukan petisyen kepada pemerintah persekutuan untuk menjadikannya negeri-negeri.

Warganegara sebuah negara menikmati lebih banyak hak istimewa dan hak penuh seorang warganegara sementara warganegara suatu wilayah menikmati hak dan hak istimewa yang terhad.

Mereka juga biasanya terletak lebih jauh dari pemerintah pusat walaupun mereka juga diwakili di dalamnya.

Namun, begitu bagi pandangan umum, rakan-rakan di Sabah dan Sarawak tentu tidak mahu mereka berstatus ‘wilayah’.

Sungguhpun kita menjangka akan ada kenyataan ‘maaf’ namun sudah ternampak niat dihati mereka yang tidak jujur akan isu perpaduan dan keharmonian sejati.

Ramai dari kita yang pernah bersama , (terutama, yang bersekolah dan melanjutkan pelajaran di IPT) , yang tinggal dan hidup mencari rezeki dari Perlis sampailah ke Sabah tentu sekali , yang menjiwai Rukun Negara pastinya tidak mahu isu ini dibesarkan lagi.

Janganlah ada sedikit pun niat untuk memisahkan kita rakyat Malaysia. Janganlah ‘terlatah’ yang bukan-bukan.

Azizi Ahmad adalah pembaca rakyat Malaysia

Komen