Ketagihan Senyap: Elakkan FOMO

Meletakkan telefon pintar pada keadaan senyap boleh menjadi bumerang, membawa kepada lebih banyak FOMO (fear of missing out, fobia tanpa telefon mudah alih, risau ketinggalan).

Penggunaan telefon pintar yang berlebihan adalah isu abad ke-21 yang jelas, tetapi itu tidak menjadikannya kurang bermasalah. Ramai orang menghabiskan hari mereka tanpa henti menatal dari satu suapan media sosial atau ke aplikasi yang seterusnya.

Ramai berpendapat terdapat penyelesaian mudah: matikan telefon atau letakkan pada mod senyap.

Kini, bagaimanapun, penyelidik dari Penn State mendapati bahawa pendekatan ini sebenarnya boleh menjadi bumerang bagi orang tertentu. Penulis kajian melaporkan orang ramai memeriksa telefon mereka lebih kerap apabila peranti mereka berada dalam mod senyap.

Terutama, peserta yang mendapat markah tinggi dalam ujian personaliti “takut terlepas” dan “perlu bersama” memeriksa telefon mereka paling kerap selepas meletakkannya dalam keadaan senyap. Dalam sesetengah kes, individu ini kekal menggunakan telefon mereka lebih lama juga.

Secara keseluruhannya, pasukan penyelidik berkata kerja mereka mencadangkan tiada penyelesaian “satu saiz sesuai untuk semua” untuk mengatasi masalah masyarakat yang semakin meningkat gangguan telefon pintar.

“Pendekatan umum dan masuk akal untuk mengatasi ketagihan atau apa-apa jenis bahan berlebihan atau kebergantungan adalah dengan mengurangkan bahan itu,” kata S. Shyam Sundar, James P. Jimirro Profesor Kesan Media di Kolej Komunikasi Donald P. Bellisario dan pengarah bersama Makmal Penyelidikan Kesan Media, dalam keluaran universiti.

“Pendekatan industri untuk membendung penggunaan berlebihan telefon pintar secara amnya ialah mencuba dan memikirkan cara untuk memutuskan akses anda kepada telefon, atau mengurangkan bilangan pemberitahuan atau memberi anda pilihan untuk mematikan bunyi. Walaupun ini adalah pendekatan sensitif biasa, kita benar-benar tidak tahu sama ada ia berkesan dari segi psikologi. Ini nampaknya salah satu contoh apabila pemotongan itu sebenarnya boleh menjadi serangan balik atau bumerang.”

Ketagihan telefon meningkat berganda apabila peranti berada dalam keadaan senyap!

Kerja ini adalah berdasarkan data yang dikumpul daripada alat pemantauan masa skrin bagi 138 pengguna iPhone.
Penyelidik menumpukan pada bagaimana dua sifat psikologi yang berbeza boleh mempengaruhi cara orang bertindak sebagai tindak balas untuk meletakkan telefon mereka pada sama ada senyap atau bergetar.

Lebih khusus lagi, pengarang kajian menganalisis mereka yang cenderung sangat sibuk tentang pengumpulan maklumat daripada orang lain (takut terlepas atau ketinggalan, atau FOMO), dan orang yang mempunyai keinginan kuat untuk mengekalkan hubungan interpersonal (perlu bersama atau rasa berkepunyaan).

Hebatnya, berbanding mod amaran audio atau getaran, setiap peserta menyemak telefon mereka dengan lebih kerap apabila ia berada dalam mod senyap.

Apabila bunyi dan getaran telefon dihidupkan, kumpulan itu menyemak peranti mereka 52.9 kali setiap hari secara purata. Apabila telefon mereka senyap, kadar purata itu hampir dua kali ganda kepada 98.2 kali sehari.

Menurut Mengqi Liao, pelajar kedoktoran dalam komunikasi massa dan pengarang pertama kajian itu, para peserta juga menjawab pelbagai soalan untuk membantu mengenal pasti mereka yang hidup dengan kedua-dua FOMO dan ciri psikologi yang perlu dimiliki.

Sebagai contoh, orang yang mempunyai FOMO biasanya menjawab ya kepada soalan yang berkaitan dengan kebimbangan mereka terhadap perkara yang dilakukan oleh orang lain, termasuk “adakah anda bimbang apabila anda mengetahui rakan sedang berseronok tanpa anda?” dan “adakah anda berasa cemas tidak mengetahui apa yang rakan-rakan mereka lakukan?”

Sementara itu, mereka yang mempunyai sifat perlu dimiliki lebih berkemungkinan bersetuju dengan pernyataan seperti “anda memerlukan orang lain untuk menyukai anda” dan “anda berasa sedih apabila orang tidak menerima anda.”

Adakah FOMO lebih teruk daripada perlu menjadi milik atau bersama?

Sukarelawan yang dikenal pasti mempunyai tahap FOMO yang tinggi memeriksa telefon mereka kira-kira 50 kali setiap hari apabila peranti mereka bergetar. Dalam mod senyap, orang yang sama memeriksa telefon mereka kira-kira 120 kali setiap hari.

Mereka yang mempunyai FOMO juga cenderung untuk terus menatal dengan ketara lebih lama jika telefon mereka berada dalam mod senyap.

Peserta yang mempunyai tahap sifat perlu dimiliki yang tinggi sebenarnya tidak menyemak telefon mereka lebih banyak dalam mod senyap.

Walau bagaimanapun, mereka kekal menggunakan telefon mereka lebih lama jika peranti berada dalam mod senyap atau mod getaran sahaja.

“Bayangkan, di dalam kelas, pengajar memberitahu pelajar untuk mematikan telefon mereka, kita tentu fikir sekarang semua orang akan memberi perhatian kepada pengajar,” jelas Prof. Sundar.

“Tetapi, penyelidikan mendapati adalah sebaliknya, kerana mereka sibuk memikirkan semua perkara yang mereka hilang, jadi ia mungkin lebih mengganggu.”

Pada penghujung hari, tabiat penggunaan telefon pintar turun kepada individu.

Penyelidik menyimpulkan langkah pertama ke arah memupuk tabiat teknologi yang lebih sihat untuk semua orang ialah memahami bahawa orang yang berbeza bertindak balas terhadap aplikasi, pemberitahuan dan pelbagai ciri teknologi secara berbeza.

“Mungkin penting untuk memperibadikan cara pemberitahuan disampaikan kepada pengguna berdasarkan perbezaan individu mereka, contohnya, dalam kes ini, berdasarkan tahap ketakutan mereka untuk terlepas dan tahap keperluan mereka untuk dimiliki, yang tidak sukar untuk ukur pada masa kini,” Liao membuat kesimpulan.

“Perkara lain yang harus diterokai oleh pembangun ialah penggunaan, sebagai contoh, media sosial dan hiburan dalam talian untuk benar-benar mendengar pemberitahuan yang tidak boleh dilepaskan oleh orang itu dan yang mereka mungkin tidak keberatan terlepas.”

Penemuan itu muncul dalam jurnal Computers in Human Behavior.

(Azizi Ahmad adalah mantan pendidik. Artikel tulisan beliau ini tidak semestinya mencerminkan pandangan pihak Solidaritas)

Komen