Fakta Tentang Supositori

KEBANYAKAN ibu bapa mungkin pernah melihat dan menggunakan ubat berbentuk seperti peluru yang perlu dimasukkan ke dalam dubur anak yang masih kecil. Ubat jenis inilah yang dipanggil sebagai supositori. Supositori merupakan bentuk dos (dosage form) ubat yang digunakan apabila pesakit tidak boleh mengambil ubat secara oral ataupun apabila kesan setempat pada rektum atau usus besar diperlukan.

Fakta-fakta Tentang Supositori

(a) Asal-usul perkataan supositori
Perkataan supositori berasal daripada Bahasa Latin, iaitu perkataan “suppositus” yang bermaksud “meletakkan sesuatu di bawah”. Istilah ini menggambarkan cara penggunaannya iaitu dengan memasukkan supositori ke dalam dubur.

(b) Kegunaan supositori
Bahan aktif yang terkandung di dalam supositori menentukan kegunaannya. Sebagai contoh, supositori yang mengandungi bahan aktif parasetamol digunakan untuk menurunkan suhu badan kanak-kanak apabila demam. Selain itu, terdapat juga supositori yang mengandungi ubat tahan sakit daripada kumpulan non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), contohnya diclofenac, dan ubat sembelit seperti bisacodyl.

(c) Bahan tidak aktif dalam supositori
Supositori turut mengandungi bahan tidak aktif, seperti polyethylene glycol dan lemak asli (natural fat), contohnya cocoa butter. Bahan tidak aktif ini berfungsi untuk memastikan supositori dapat mencair apabila dimasukkan ke dalam dubur dan terdedah kepada suhu badan. Apabila mencair, supositori akan melepaskan bahan aktif secara beransur-ansur untuk memberikan kesan yang dikehendaki.

(d) Penyerapan bahan aktif lebih cepat
Secara umumnya, bahan aktif daripada supositori dapat diserap masuk ke dalam tubuh dengan lebih cepat berbanding jika bahan aktif tersebut diambil dalam bentuk tablet, kapsul atau cecair yang diminum. Struktur fisiologi rektum yang kaya dengan salur darah membantu penyerapan bahan aktif daripada supositori.

(e) Cara penyimpanan supositori
Supositori hendaklah disimpan di tempat yang dingin dan kering pada suhu yang terkawal. Supositori tidak boleh didedahkan kepada cahaya atau persekitaran bersuhu tinggi untuk mengelakkannya menjadi cair. Supositori juga tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk kecuali jika dinyatakan pada label pembungkusan.

Panduan Penggunaan Supositori

Individu yang pertama kali menggunakan supositori mungkin berasa keliru akan cara penggunaan yang sebenarnya. Panduan yang berikut boleh diikuti untuk memastikan supositori digunakan dengan cara yang betul:

(a) Basuh tangan hingga bersih dengan sabun setiap kali sebelum dan selepas menggunakan supositori. Jika tiada sabun, bersihkan tangan dengan pensanitasi tangan (hand sanitiser). Sebagai alternatif, penggunaan sarung tangan atau jari boleh dipertimbangkan.

(b) Lembapkan supositori dengan air atau pelincir berasaskan air untuk memudahkan supositori dimasukkan ke dalam dubur. Elak daripada menggunakan pelincir berasaskan minyak (petroleum jelly) kerana pelincir jenis ini dapat mengakibatkan supositori lambat mencair.

(c) Baring secara mengiring sambil menaikkan sebelah lutut ke dada. Dengan menggunakan jari, masukkan hujung supositori yang tirus sedalam yang boleh ke dalam dubur secara perlahan-lahan. Turunkan kaki dan kekal berbaring seketika untuk beberapa minit.

(d) Jika boleh, elakkan membuang air besar untuk sekurang-kurangnya satu jam bagi memastikan supositori kekal dalam dubur (kecuali jika supositori tersebut adalah untuk tujuan laksatif).

(e) Jangan gunakan supositori selepas tarikh luput yang tertera pada bekas asal.

(f) Jika mengalami iritasi atau sebarang kesan sampingan yang lain selepas menggunakan supositori, maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi dengan segera.

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan lanjut berkaitan ubat-ubatan, pesakit atau orang awam boleh menghubungi Pusat Panggilan Farmasi Kebangsaan (National Pharmacy Call Centre, NPCC) melalui talian 1-800-88-6722 (Isnin hingga Jumaat, 8 pagi hingga 5 petang kecuali cuti umum).

(Artikel ini disediakan oleh Puan Khairunnisa binti Mat Rashid, Pegawai Farmasi di Kementerian Kesihatan Malaysia)

Komen