Pendidik Boleh Membantu Mengatasi Isu Perkauman

Tragedi ‘rasis’ bergema lagi dengan tragedi di Columbus, Ohio, pada hari Rabu 21 April 2021. Seorang pegawai polis dirakam (melalui video kamera badan tambahan) menembak seorang remaja kulit hitam yang menyerang dua wanita dengan pisau.

Di Malaysia pula, sungguh pun kejadian serupa tidak berlaku dengan teruk, namun suara kecaman turut didengari.

Mungkin tidak lama lagi, akan ada desakan dari ahli politik maupun badan bukan kerajaan (NGO) untuk menangani pembelajaran emosi sosial (socio emotional learning) dalam konteks sosiopolitik yang lebih besar, mengintegrasikan amalan budaya pembelajaran emosi sosial untuk memastikan hasil ekuiti atau saksamaan pelajar yang adil.

Bagaimanapun, ada yang menegaskan bahawa tidak perlu membincangkan amalan ekuiti atau responsif budaya; kerana sistem persekolahan kita adalah sistem kebangsaan.

Tekanan di sekolah-sekolah pastinya menunjukkan ketidakselesaan yang mendasari terutama yang membicarakan tentang bangsa, identiti, dan perbezaan di bilik darjah negara kita.

Kebimbangan terhadap kesediaan pelajar dan pendidik yang terpinggir di sekolah-sekolah dijangka akan menjadi satu perlumbaan dan ekuiti atau yang mungkin berjuang secara senyap.

Kita tidak mampu berkubang dalam ketidakselesaan mengenai isu-isu bangsa, kaum dan ekuiti. Pendidik mempunyai kewajiban untuk menghadapi bahaya perkauman.

Itulah sebabnya kita mesti berkomitmen untuk membantu pendidik yang anti-rasis dan mempersiapkan anak muda kita untuk menjadi anti-rasis.

1. Terlibat dalam Kesedaran Waspada Diri

Jika di negara barat , mereka yang berkulit putih atau dianggap putih mempunyai lebih banyak keistimewaan dan lebih sedikit halangan sumber daripada orang kulit hitam dan orang lain yang berwarna.

Sekiranya kita tidak mengetahui kekuatan kita, ia dapat menyalahgunakannya secara tidak sengaja atau gagal memanfaatkannya ke arah antirasisme.

Refleksi diri yang berterusan meningkatkan kemampuan kita untuk menghalang hak istimewa orang berkulit putih ketika kita melihat atau bertindak terhadapnya.

2. Mengakui Rasisme dan Ideologi Ketuanan

Apabila kita membiarkan ketidakselesaan atau kebodohan kita menghalang kita daripada mengenali sejarah perkauman dan masa kini negara kita, kita adalah sebahagian daripada masalah.

Gagal mengakui isu perkauman tidak hanya menghapus sejarah, budaya, dan identiti, tetapi juga mengabaikan perlakuan pembezaan berterusan berdasarkan ras.

Mengetahui mengenai konstruk sosial ras dan perkauman serta ideologi ketuanan menyedarkan kita akan masalah itu supaya kita tidak digugat dalam kebodohan kita agar kita dapat berusaha mencari jalan keluar.

Bagi pendidik anti-rasis, tugasan tersebut bermaksud terus berkongsi isu perkauman dan mengrekrut rakan sekutu untuk bergabung dalam urusan antirasis.

3. Mengkaji dan Mengajar Sejarah Perwakilan

Tidak kira apa subjek apa yang anda ajar, fakta sejarah adalah penting. Mengetahui keseluruhan sejarah negara kita membantu kita memahami bagaimana sistem pendidikan kita sekarang mengekalkan atau tidak isu ekuti atau ketidakadilan.

Sudah sekian lama, kita telah diajar sejarah negara tanpa gambaran sebenar tentang kehebatan pelbagai kaum dan telah banyak yang hanya menfokuskan untuk menghapus kebenaran .

Kurikulum kita harus lebih jujur dan telus dalam membicarakan tentang hak sivil dan amalan pengajaran .

4. Berbincang Mengenai Perkauman dengan Pelajar

Kebanyakan pendidik biasanya tidak merasa selesa untuk bercakap mengenai bangsa.

Tetapi ketika kita menjauhkan diri dari perbincangan terbuka tentang kaum dengan orang muda, kita menyemai benih prasangka dengan secara tidak sengaja mengirim pesan bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan orang dari bangsa lain.

Untuk membuka perbualan dengan orang muda, gunakan cerita dari sejarah dan sastera sebagai titik permulaan, dan minta pelajar untuk mengambil perspektif watak tentang siapa mereka baca.

Membaca karya sastera dan bermain peranan meningkatkan empati dan kemahiran kognitif sosial yang lain.

5. Apabila Anda Melihat Rasisme, Lakukan Sesuatu

Kita harus melawan perkauman, ‘isms’ dan fobia lain. Semua pelajar layak untuk hidup dan belajar dengan selesa tanpa mengira warna kulit.

Untuk memerangi perkauman, pertimbangkan bagaimana sumber-sumber akademik, dasar, kemasukan, pengambilan pekerja, penggredan, dan amalan pengurusan tingkah laku di sekolah anda mungkin bersifat rasis.

Tanyakan pada diri anda apakah “peraturan” tertentu diterapkan pada semua orang atau hanya untuk beberapa orang.

Terus waspada terhadap bias tersirat anda untuk memastikan bahawa anda juga bukan sebahagian dari masalah.

Yang paling penting, apabila kita melihat perkauman – sama ada di peringkat individu atau dasar – kita mesti mempunyai keberanian untuk bertindak.

Berkongsi data mengenai amalan tertentu dan gunakan penceritaan untuk memanusiakan data. Bina perkongsian dengan organisasi keadilan kaum di komuniti anda untuk mengintegrasikan tugasan mereka dalam pengajaran dan pembelajaran. Bentuk kumpulan tugas untuk menilai data, kebijakan, dan praktik dengan lensa antirasis untuk mengganggu keputusan sistemik yang secara historis telah menyingkirkan perkauman.

Pengajaran untuk masa depan antirasis bermula dengan para pendidik.

Seorang pendidik antirasis secara aktif bekerja untuk membongkar struktur, dasar, institusi, dan sistem yang menciptakan halangan dan mengabadikan ketaksamaan berdasarkan kaum untuk orang-orang yang berwarna.

Mendidik pelajar untuk melihat dan menghormati kemanusiaan dan martabat semua orang harus menjadi keperluan nasional, terutama jika kita ingin menyembuhkan dan mempunyai masa depan sebagai sebuah negara.

Azizi Ahmad adalah pembaca yang tidak menyokong isu perkauman

Komen