Mentaksir, Menilai Dan Maklum Balas Pembelajaran Dalam Talian?

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, begitu banyak perbualan kita beralih kepada tumpuan pada kaedah terbaik untuk menyokong pembelajaran pelajar dari jarak jauh.

Kita mempunyai platform yang menjadikan komunikasi dan pengagihan sumber lebih mudah daripada pada masa lalu. Semasa mentaksir dan menilai pembelajaran dalam talian dan memberi maklum balas kepada pelajar, kita dapat menggunakan ruang digital ini secara strategik.

Tanpa berusaha untuk menggantikan atau meniru pengalaman masa lalu, kita dapat mengenal pasti “nilai tambah” atau faedah menggunakan ruang digital sambil membina amalan terbaik.

Namun persoalannya, bagaimana anda mentaksir dan menilai pembelajaran pelajar dalam talian?

Bagaimana ia berbeza dengan memastikan pemahaman dan memberi maklum balas di dalam kelas?

Dalam suasana bilik darjah tradisional, kita tahu bahawa pendekatan ‘satu pengukuran sesuai untuk semua’ bukanlah yang terbaik ketika membuat penilaian.

Di ruang digital, anda boleh meminta pelajar berkongsi pembelajaran mereka dan menjawab soalan dengan cara yang berbeza. Sebagai contoh, anda mungkin menyediakan ruang jurnal untuk pelajar memberikan respons terhadap permintaan harian atau mingguan.

Sekiranya anda menggunakan alat dengan pilihan audio, video, dan suara-ke-teks, pelajar dapat memilih bagaimana mereka bertindak balas terhadap permintaan tersebut. “Nilai tambah” atau faedahnya, ialah pelajar anda dapat memberikan respons yang membantu anda menentukan apakah mereka memerlukan sokongan tambahan tanpa mengira teknologi yang anda gunakan.

Oleh itu, jika anda meminta pelajar berkongsi pelajaran, pelajar dapat memberitahu anda dengan suara mereka, melalui video, atau melalui teks, dan pilihan media mereka boleh berubah sepanjang minggu.

Sekiranya anda memberi maklum balas kepada pelajar mengenai tugasan mereka, pastikan ia berkaitan dengan tugas dan jelaskan bagaimana mereka dapat bertindak.

Kita tahu ini berlaku di bilik darjah tradisional secara bersemuka, dan penting juga untuk dipertimbangkan di ruang dalam talian.

Di persekitaran bilik darjah, pelajar mungkin dapat mengemukakan soalan susulan yang cepat untuk mendapatkan penjelasan. Di bilik darjah maya, memberi maklum balas yang dapat dilaksanakan memerlukan tahap kejelasan pada awalnya.

Kaji semula maklum balas yang anda berikan kepada pelajar untuk memastikan ada item tindakan yang jelas.

Menggunakan data penilaian yang anda kumpulkan memberi peluang untuk laluan pembelajaran yang lebih diperibadikan untuk pelajar.

Semasa mengumpulkan data penilaian dalam suasana bilik darjah tradisional, kita berfikir tentang mengumpulkan sumber dan mengembangkan intervensi untuk pelajar.

Di ruang maya, kita juga dapat mengedarkan sumber kepada pelajar berdasarkan data yang kita kumpulkan.

Walaupun maklum balas harus selalu bersifat peribadi dalam arti bahawa ia menghubungkan kembali dengan pelajar dan keperluan mereka, dalam persekitaran dalam talian ini memerlukan perbezaan yang berbeza.

Memberi maklum balas pelajar pada jarak jauh memberikan cabaran untuk berkomunikasi.

Untuk menjadikan maklum balas di ruang pembelajaran dalam talian lebih peribadi, anda mungkin berkongsi rakaman suara sebagai komen dalam alat seperti Seesaw, atau berkongsi respons video menggunakan Flipgrid.

Cuba gunakan rutin yang serupa pada akhir setiap perjumpaan secara langsung (segerak) dengan pelajar, atau perkenalkan penilaian mingguan yang dapat disertai oleh pelajar semasa pengalaman pembelajaran berjalan .

Sebagai alternatif, anda boleh menyediakan ruang yang sama untuk pelajar mengemukakan soalan setiap minggu yang boleh anda buat untuk perbincangan susulan.

Maklum balas tepat pada masanya sangat penting di semua bilik darjah dan apabila terdapat banyak bahagian bergerak di dalam talian, mengekalkan rutin yang tetap untuk maklum balas adalah penting bagi semua orang.

Anda mungkin memutuskan bahawa anda menyekat masa untuk menyemak kerja pelajar setiap hari dan memberikan maklum balas berbanding dengan menyemak penghantaran pelajar sebaik sahaja mereka masuk.

Ini dapat membantu anda menetapkan masa khusus untuk memberi maklum balas, dan membantu menetapkan jangkaan bagi pelajar bahawa mereka akan mendengar daripada anda dalam jangka masa yang ditetapkan.

Semasa anda menilai pembelajaran dalam talian, fleksibiliti dan responsif adalah kunci.

Anda boleh berpusing jika rutin tidak berjalan seperti yang anda mahukan, anda boleh memberikan pilihan bagaimana pelajar bertindak balas, dan anda dapat menyesuaikan maklum balas anda sehingga melintasi jarak fizikal antara anda dan pelajar anda tahun ini.

(Azizi Ahmad adalah seorang pembaca yang minat dengan ilmu pentaksiran)

Komen