Lebih Baik Jujur Atau Setia?

Kejujuran dan kesetiaan adalah dua etika yang harus dimiliki oleh setiap orang.

Walaupun kenyataan kejujuran dengan kesetiaan mempunyai hubungkait yang kuat di antara kedua nilai ini, terdapat juga perbezaan yang berbeza di antara keduanya.

Oleh itu, timbul persoalan bahawa apakah perbezaan utama antara kejujuran dan kesetiaan?

“Bagi saya, kejujuran adalah perkara yang besar, kesetiaan adalah mengenai hubungan.” – Lauren Jauregui

Kejujuran didefinisikan sebagai keseronokan untuk bersikap ikhlas. Ini menunjukkan kecenderungan untuk berterus terang, jujur dan nilai yang dipercayai.

Manakala kesetiaan boleh digambarkan sebagai tahap awal yang boleh dipercayai. Kesetiaan adalah mengenai kesediaan untuk pengabdian dan diperlihatkan dengan nilai tambahan dan kekaguman.

Kejujuran adalah keadilan dan kesederhanaan tingkah laku sementara kesetiaan adalah kasih sayang yang kuat terhadap komitmen atau sokongan kepada seseorang atau sesuatu.

Namun, ada kecenderungan berlebihan untuk kedua nilai tersebut bertindih ketika mempertimbangkan perbezaan utama bahawa mereka yang taat selalu jujur, dan orang yang ikhlas sering tidak dihargai atau dipuji.

Kejujuran selalu berpegang kepada kecenderungan realiti, dan sebagaimana dikatakan dengan betul bahawa “Kejujuran adalah dasar terbaik”; ia mengkhususkan diri dalam kecenderungan nilai yang tepat secara moral.

Sebagai contoh, seseorang dipertimbangkan untuk menjadi orang yang jujur jika dia tidak menipu atau suka memanipulasi kenyataan.

Perwatakan seorang yang jujur pastinya tidak terlibat dalam sebarang jenis rasuah dan sentiasa berterus terang. Seseorang dengan perkembangan tersebut layak menjadi calon yang boleh dipercayai.

Anda boleh bergantung harap pada individu seperti itu kerana beliau mungkin tidak pernah menipu atau mengkhianati.

Orang yang ikhlas selalu disukai oleh mereka yang turut baik dan biasanya dihargai dengan sokongan penghargaan atau melalui cara yang berbeza.

Adalah benar jika dikatakan bahawa kesetiaan adalah ikatan yang penuh dengan kasih sayang. Keterikatan dan kasih sayang membawa kepada kesetiaan terhadap sesuatu alasan.

Contohnya, seseorang tidak berminat dengan bukan urusannya; menunjukkan bahawa individu tersebut boleh dipercayai oleh majikannya dan sama sekali tidak boleh bertindak terhadap organisasinya.

Perbezaan utama diantara kejujuran berbanding kesetiaan boleh dilihat dari tingkah laku manusia yang memperlihatkan ciri-ciri tersebut.

Mereka yang setia akan terus berdedikasi atau setia dan tidak akan mengkhianati modul kesetiaannya. Orang yang jujur tidak akan sanggup berbohong, menipu, atau memanipulasi keadaan..

Tetapi, kedua-dua nilai itu mungkin bertindih dengan mempertimbangkan individu yang setia biasanya jujur dengan objek kesetiaannya.

(Azizi Ahmad adalah pembaca yang jujur dan setia)

Komen