Keserasian Pasukan Negara?

Pasukan Harimau Malaya kini sedang bersiap sedia untuk kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 yang baki pusingan keduanya akan disambung di Dubai, EmiriahArab Bersatu (UAE).

Kini dengan bertambahnya pemain naturalisasi , pasukan kebanggaan negara dijangka akan mampu memberi saingan tetapi Harimau Malaya perlu mengutip mata maksimum untuk memastikannya layak automatik ke pusingan akhir Piala Asia 2023 dan terus berentap ke pusingan akhir Piala Dunia 2022 tanpa perlu menengok siapa lawan di tempat corot Kumpulan G yang dianggotainya.

Namun ada yang tidak percaya dengan kemampuan pasukan negara seperti tajuk ‘Dulu Kuwait Debacle 1981’, kini ‘Dubai Disaster’ menggamit Harimau Malaya?’

Secara jujur, semua akan menyokong pasukan negara tetapi dengan persembahan dalam 2 perlawanan persediaan/persahabatan kita masih gagal menunjukkan keupayaan.

Mengapa kita akan gagal awal dan tidak berupaya menang. Jawapan sudah tersedia; kita sudah lama tidak bersama sebagai satu pasukan kerana pandemik (pasukan lain pun sama juga); kita baru bersama dengan pemain naturalisasi (pasukan lain pun ada pemain naturalisasi bahkan kurang dari kita) dan yang dimaklumkan awal adalah ‘kita perlu keserasian’ tidak mungkin dengan masa yang singkat bersama akan berlakunya kerserasian.

Elok sahaja tambah beberapa lagi alasan yang boleh tidak dikritik, namun secara umumnya mentaliti dan sikap profesional memang tidak ketara bagi pasukan negara.

Jika peminat sukan lain sekali pun melihat keadaan pasukan, mereka tidak perlu berada sampai 2 hingga 3 tahun untuk bersama mengharungi perlawanan. Dapat sahaja panggilan, bergegas ke stadium dan mereka terus berjuang memberi persembahan terbaik, tidak ada alasan seperti keserasian.

Di sinilah pentingnya pasukan. Sekiranya para pemain sama-sama membantu ahli pasukan, mereka akan menyelesaikan tugas dengan baik dan semua orang pasti akan menghargainya.

Seseorang itu tidak dapat melaksanakan semua tugasnya sendiri. Pasukan negara tidak ada Diego Maradona atau Zinedine Zidane.

Semua pemain memerlukan sokongan dan bimbingan sesama sendiri untuk menjadi cemerlang dalam apa sahaja yang dilakukannya. Matlamat yang kompleks dapat dicapai dengan mudah sekiranya individu bekerjasama sebagai satu pasukan.

Satu pasukan adalah sekumpulan individu, semuanya bekerjasama untuk tujuan bersama. Individu yang terdiri daripada satu pasukan semestinya mempunyai tujuan bersama, objektif bersama dan lebih kurang berfikir pada garis yang sama.

Individu yang tidak serasi antara satu sama lain tidak boleh membentuk pasukan. Mereka semestinya mempunyai minat, proses pemikiran, sikap, persepsi dan keinginan yang serupa jika tidak sama.

Perbezaan Antara Kumpulan Dan Pasukan

Kumpulan tidak semestinya berpasukan. Sesuatu kumpulan dapat memiliki individu dengan minat, sikap dan proses pemikiran yang berbeza-beza. Ahli kumpulan mungkin tidak mempunyai objektif bersama atau tujuan bersama untuk dicapai.

Apa yang berlaku dalam perhimpunan politik? Pemimpin politik itu meminta individu-individu tersebut untuk memberikan suara hanya untuknya. Adakah anda fikir mereka semua akan memberikan suara memilih pemimpin?

Selalu ada sebilangan individu yang akan menyokong lawannya. Ini adalah contoh kumpulan. Semua individu berkumpul di platform bersama tetapi mempunyai minat dan niat yang berbeza. Ada yang menyokong pemimpin sementara ada yang menentang.

Sebuah pasukan mesti mempunyai individu dengan objektif bersama untuk dicapai. Mereka semua harus bekerjasama dan berusaha untuk mencapai matlamat bersama.

Semua pemain mempunyai fokus dan objektif bersama. Semua orang, kapten, penjaga gol, pasukan pemain bekerjasama untuk mencapai sasaran bersama iaitu memenangi permainan. Tidak ada yang pernah berfikir untuk kalah dalam permainan.

Bukan hanya individu yang membentuk pasukan; semua orang boleh membentuk satu pasukan.

Ahli pasukan mesti saling melengkapi. Semua ahli pasukan harus saling membantu dan bekerja secara serentak. Kepentingan peribadi mesti diketepikan dan mereka semua mesti mencapai tahap yang terbaik untuk mencapai objektif pasukan. Ahli pasukan tidak boleh bertengkar sesama sendiri atau memandang rendah anggota yang lain.

Organisasi mempunyai pasukan jurulatih, pasukan pentadbiran, pasukan operasi pasukan sumber manusia dan sebagainya. Semua anggota pasukan akan bekerjasama untuk mencapai sasaran pasukan dan menjana kejayaan bagi pasukan.

Ukuran pasukan bergantung pada kerumitan tugas yang harus diselesaikan Terlalu ramai anggota juga menimbulkan kekeliruan dan salah faham.

Kita tidak selalu memerlukan pasukan. Pasukan harus dibentuk ketika tugasnya agak rumit. Pemikiran tunggal kadang-kadang tidak dapat mengambil semua keputusan kritikal sahaja, oleh itu pasukan dibentuk di mana ahli pasukan menyumbang sama menjadikan tugas itu mudah. Satu pasukan sebenarnya dapat membuat keajaiban jika semua ahli pasukan bekerja secara serentak.

(Artikel ini adalah tulisan saudara Azzi Ahmad dan tidak semestinya mencerminkan pandangan Solidaritas)

Komen