Keganasan Sinonim Dengan Zionis Israel?

Naratif mengenai Palestin dan Israel sering mencerminkan persamaan daripada perbezaan.

Kedua-dua nya mengalami pengasingan dari tanah air dan pengalaman menjadi pelarian. Kedua-duanya percaya bahawa mereka telah menjadi mangsa ketidakadilan sejarah.

Kedua-duanya menuntut tanah yang sama dan mempunyai keterikatan primordial dengan tanah penempatan tertentu.

Dan anggota kedua-duanya telah terlibat dalam tindakan keganasan dalam usaha penentuan nasib sendiri dan kemerdekaan negara.

Apabila seseorang mempertimbangkan dan memperkatakan isu keganasan dalam konteks konflik Israel-Palestin, apa sahaja amalan Hamas, Jihad Islam Palestin dan kumpulan lain sangat mudah diingat tetapi tidak bagi pihak Zionis. Taktik yang digunakan oleh Zionis Yahudi bawah tanah pada tahun-tahun sebelum penubuhan negara Israel pada tahun 1948 kurang dipertimbangkan.

Penulisan buku Anonymous Soldiers (Askar Tanpa Nama) oleh Bruce Hoffman mengisi jurang itu.

Hoffman telah membuka arkib baru-baru ini dan surat-menyurat dan buku harian mereka yang terlibat secara langsung untuk menghasilkan potret pertama dari dua kumpulan di bawah tanah Yahudi pra-negeri: Irgun Zvai Le’umi, atau Irgun (Organisasi Tentera Nasional), yang dipimpin semasa tempoh itu oleh Menachem Begin, dan Lohamei Herut Yisrael, atau Lehi (Pejuang Kebebasan Israel), yang dipimpin oleh Yitzhak Shamir.

Pembaca buku Hoffman mungkin tertarik untuk menyamakan keganasan Palestin dan Yahudi, menyimpulkan bahawa tidak ada perbezaan antara apa yang dilakukan oleh Zionis sebelum tahun 1948 untuk mencapai sebuah negara merdeka dan apa yang sedang dilakukan oleh Palestin sekarang untuk kemerdekaan.

Tetapi ada perbezaan kritikal, yang Hoffman jelaskan dalam penyelidikannya yang teliti dan seimbang terhadap golongan Yahudi di bawah tanah.

Baik Irgun atau Lehi memusatkan perhatian mereka pada sasaran ketenteraan dan pemerintah Britain. Orang awam terbunuh, tetapi mereka umumnya tidak menjadi sasaran. Kumpulan bawah tanah Yahudi juga sering memberi amaran sebelum menyerang sasaran, walaupun Hoffman membuat catatan pelbagaian dalam hal ini.

Sebaliknya, keganasan Palestin dilakukan tanpa diskriminasi sering ditujukan khusus kepada orang awam katanya.

Perkataan mengenai tatanama adalah teratur. Pengganas bagi seseorang adalah pejuang kemerdekaan kepada yang lain, dan kajian Hoffman pasti akan menambah perdebatan partisan mengenai siapa sebenarnya “pengganas”, dan apakah keganasan yang berkaitan dengan perjuangan seseorang untuk kemerdekaan negara lebih sah daripada perjuangan orang lain.

Shamir sendiri membicarakan masalah ini dalam wawancara dengan sebuah akhbar Britain pada bulan Mei 1977, setelah parti Likudnya memenangi pilihan raya nasional di Israel untuk pertama kalinya, membawa Begin (dan beberapa tahun kemudian, Shamir) berkuasa.

Ketika ditanya apakah pembunuhan terhadap Lord Moyne, menteri negara Britain di Timur Tengah, oleh Lehi pada November 1944 telah membantu perjuangan Zionis, Shamir mencatat peranan keganasan dalam memunculkan penyebab politik Lehi dan Palestin.

Perdana Menteri Israel yang berikutnya turut membahas masalah serupa pada tahun 1998.

Ehud Barak, yang kemudian menjadi ketua Parti Buruh setelah mengundurkan diri dari kerjaya panjang dalam tentera Israel, mengatakan kepada seorang wawancara televisyen, “Sekiranya saya [seorang Palestin] pada usia yang tepat, pada suatu tahap tentu akan memasuki salah satu organisasi pengganas dan mestinya berjuang dari sana, dan pasti berusaha mempengaruhi dari dalam sistem politik”.

Kedua-dua pemimpin Israel yang merupakan pejuang yang kuat dalam perjuangan kepercayaan politik mereka, mengakui dorongan yang sama terhadap rakyat Palestin.

Walaupun Hoffman mengemukakan isu ini, persoalan utamanya adalah kesetaraan moral keganasan Yahudi dan Arab daripada keberkesanannya.

Melihat tempoh 30 tahun antara berakhirnya Perang Dunia Pertama dan berakhirnya Mandat British, Hoffman memperkenalkan pembaca kepada tokoh-tokoh Yahudi, Arab dan Inggeris yang bertempur untuk memerangi dominasi politik dan kemerdekaan negara.

Setelah membuat janji-janji yang bertentangan dengan orang Yahudi dan Arab untuk mendapatkan sokongan mereka selama Perang Dunia Pertama, British dibiarkan membersihkan kekacauan yang mereka buat sebagai pengawas Mandat Palestin, salah satu tujuannya adalah untuk mempromosikan pelaksanaan perjanjian Deklarasi Balfour dari tanah air Yahudi di Palestin.

Apa yang dikatakan keganasan oleh pihak Arab dan penolakan mereka tentang idea untuk berkongsi Palestin dengan Zionis menjadikannya misi yang hampir mustahil sejak awal lagi.

Pihak Arab diwarwarkan sebagai penentangan dan pencetus keganasan terhadap tentera dan pegawai kerajaan Britain dan terhadap orang Yahudi dan ia dilaporkan semakin meningkat dan berkembang sepanjang tahun 1920-an dan, kemudian, dengan Pemberontakan dan Kebangkitan oleh pihak Arab pada pertengahan tahun 1930-an.

British akhirnya menghentikan pemberontakan, walaupun memerlukan lebih daripada 100,000 tentera untuk melakukannya.

Pihak Palestin berjuang keras, tetapi mereka menderita akibat perpecahan dalam kepemimpinan mereka dan kegagalan membangun gerakan nasional dan institusi nasional – masalah yang melanda gerakan nasional Palestin selama beberapa dekad berikutnya.

Digabungkan dengan perang yang dijangka akan berlaku di Eropah, pada tahun 1939 tekanan dari Arab ini meyakinkan Inggeris untuk berundur dari Perjanjian Deklarasi Balfour.

British sebaliknya menghadkan urusan imigresen dan pembelian tanah Yahudi, dengan berkesan merancang semula matlamat utama sebagai pembahagian Palestin menjadi dua negeri.

British menghadkan imigrasi Yahudi, sama seperti ketika Nazi melaksanakan Final Solution (Penyelesaian Akhir) mereka, yang kemudiannya mendorong kemunculan militan Yahudi bawah tanah.

Pasukan Irgun Begin mensasarkan institusi ketenteraan dan politik Britain di Palestin dan di tempat lain, dengan objektif untuk membuktikan bahawa pemerintahan Britain ke atas Palestin tidak berkekalan.

Seringkali Irgun memaklumkan amaran sebelum serangan dilancarkan, yang dirancang untuk meminimumkan korban.

Ramai yang mengalami korban jiwa, pihak British, Arab dan Yahudi, tentera dan orang awam, semuanya adalah seperti dalam ledakan hebat yang menghancurkan sayap selatan Hotel King David yang terkenal di Yerusalem, di mana Inggeris mengekalkan markas mereka.

Hoffman meneliti peristiwa ini secara terperinci, berdasarkan sumber-sumber yang baru tersedia, dan memasuki perdebatan mengenai apakah dakwaan Irgun bahawa peringatannya tidak dilaksanakan adalah benar.

Setelah meneliti peristiwa tersebut secara menyeluruh, dia menyimpulkan: “Hujah yang Irgun telah memberi peringatan akan serangan yang akan datang; walaupun dengan waktu yang tidak cukup untuk mengizinkan pengosongan hotel dan bahawa kebijakan yang diisytiharkan oleh kumpulan itu adalah untuk mengelakkan menyakiti orang awam dalam analisis akhir tidak dapat membebaskan Begin dan organisasinya dari bertanggungjawab terhadap kehilangan nyawa dan bahaya yang ditimbulkan oleh pengeboman mereka”.

Pasukan Lehi dibawah Shamir juga mengaku fokus pada sasaran Britain, tetapi serangannya mengorbankan banyak Yahudi dan Palestin.

Baik Irgun maupun Lehi terbukti tahan lasak, sungguhpun ketika British meningkatkan kekuatan pasukan menjadi lebih dari 100,000 pada tahun 1946-1947 untuk menyerang sekitar 5,000 pejuang bawah tanah.

Menjelang tahun 1947, Britain telah kehabisan tenaga dan kekuatan samada di UK maupun di Palestin dan menyerahkan Amanat kepada PBB, yang memilih untuk berpisah.

Anonymous Soldiers adalah sumber yang sangat diperlukan untuk memahami mengapa Zionisme berjaya, dibaca bersama The Struggle for Palestine (Perjuangan untuk Palestin), kajian klasik oleh mendiang JC Hurewitz mengenai pelembagaan politik Zionis, dan karya Rashid Khalidi mengenai masyarakat Palestin dan perjalanannya, terutamanya The Iron Cage: The Story of the Palestinian Struggle for Statehood (Kandang Besi: Kisah Perjuangan Palestin untuk Kenegaraan.

Kesimpulan Hoffman adalah keganasan seperti yang dipraktikkan oleh gerombolan bawah tanah Yahudi memang berjaya dan juga akan menambah banyak perbahasan kontemporari mengenai aspirasi, motivasi dan taktik gerakan penentang dan cabaran yang ada dalam mengatasinya.

Dalam kata-kata Hoffman, “Sungguhpun mereka tetap menafikan secara berulang, terorisme dalam keadaan yang tepat dan dengan strategi dan taktik yang sesuai, dapat mencapai setidaknya beberapa tujuan asas pengamalnya.”

Komen