Ahli Keluarga Anda Dilanggar Pemandu Mabuk?

Cukup ramai sudah yang ulas tentang kes pemandu mabuk langgar orang sehingga mati.

Jadi, aku tak nak ulas tentang hukuman dan pendapat aku tentang undang-undang pemandu mabuk yang bunuh orang ni.

Cuma, aku tertarik dengan beberapa komen mengatakan yang sistem undang-undang Malaysia tidak adil sebab, kalau pemandu itu didapati bersalah, denda itu hanya diberikan kepada kerajaan sahaja, dan tidak kepada keluarga si mati.

Sebenarnya ya, duit denda itu takkan diberikan kepada keluarga si mati.

Namun begitu, sebenarnya ada cara untuk keluarga si mati dapat ganti rugi daripada pemandu mabuk ini.

Keluarga boleh failkan saman ke atas pemandu mabuk tersebut.

Bila boleh saman ni?

Sekarang pun boleh.

Maknanya, pemandu mabuk ni akan menghadap 2 mahkamah berbeza. Satu, mahkamah yang bicarakan kes jenayah dia. Dua, mahkamah yang bicarakan kes saman keluarga si mati.

Mahkamah tu, hakimnya bukan orang yang sama, perbicaraannya bukan pada tarikh yang sama, dan hukuman pun tak akan sama.

Yang sedang mereka alami sekarang ni adalah, prosedur jenayah.

Yang kita nak minta saman-saman ini adalah prosedur sivil.

Dua benda yang berbeza. Satu, negara Malaysia saman. Dua, keluarga si mati saman.

Dalam undang-undang Malaysia, mana-mana ahli keluarga yang merasai kesakitan atau suffer ke atas kematian yang dilakukan oleh orang lain, ada hak untuk menyaman.

Keluarga si mati boleh minta sekurang-kurangnya 2 claim.

Yang pertama, Dependency Claim.

Iaitu, tuntutan keluarga si mati yang menuntut agar pemandu mabuk ini bayar sejumlah wang yang sepatutnya arwah boleh provide kalau arwah masih hidup sampai umur 55 tahun.

Hak ini telah termaktub dalam Seksyen 7(3) Akta Undang-Undang Sivil 1956.

Contohnya, arwah ni masa hidup, dia provide RM2,500 sebulan untuk menyara keluarga. Maka, ada pengiraan tentang saraan ini, yang syaratnya, saraan itu WAJIB directly kepada ahli keluarga yang betul-betul menerima duit tersebut.

Agak panjang bab pengiraan ini, yang tak perlu diulas panjang di sini. Perlu rujuk peguam masing-masing. Sama ada kiraan itu diterima atau tidak, ianya tertakluk kepada keputusan hakim.

Yang kedua, Bereavement Claim.

Keluarga si mati boleh tuntut pemandu mabuk ni untuk ‘bayar’ kesedihan yang dialami satu keluarga sebab matinya si arwah.

Contohnya, disebabkan arwah meninggal, anak-anak menangis sebut-sebut nama arwah siang malam, isteri jadi macam orang gila sebab hilang tempat bermanja, suami rasa trauma sebab isteri mati dalam keadaan tragis.

Namun, tuntutan ini tidak boleh lebih dari RM30,000.

Yang ketiga, Loss of Support.

Berbeza dengan Dependency tadi, Loss of Support ni lebih kepada perbuatan yang tak keluarkan duit. Ianya tuntutan ke atas kehilangan tempat untuk bergantung dari segi tenaga.

Contohnya, arwah merupakan ibu yang ada anak kecil. Suami memang bergantung kat arwah untuk jaga anak, dari bagi susu, mandikan, pakaikan baju dan tidurkan anak tersebut. Disebabkan arwah dah meninggal, tak ada siapa nak buat kerja-kerja tu.

Maka, suami dia boleh tuntut kat pemandu mabuk tu tentang kehilangan support ini.

Yang keempat, Estate Claim.

Yakni, tuntutan kecederaan si mati. Keluarga tersebut boleh tuntut kepada pemandu mabuk ini sejumlah bayaran disebabkan ‘kesakitan’ yang dialami oleh si mati.

Hak ini telah termaktub dalam Seksyen 8(5) Akta Undang-Undang Sivil 1956.

Kalau arwah masih hidup, arwahlah yang buat tuntutan ini. Tapi, sebab arwah sudah pergi, keluarga arwah pula yang menuntut, tapi hanya bergantung kepada laporan perubatan doktor.

Sebab apa kena bergantung laporan perubatan doktor? Sebab, keluarga tak tahu pun si mati ini sakit macam mana. Tuntutan ini memang banyak bergantung kepada laporan perubatan.

Keluarga boleh tuntut kesakitan, penderitaan semasa kemalangan dan kehilangan tubuh badan si mati. Jumlah tersebut tidak dispesifikkan, dan keluarga boleh letak seberapa banyak yang dimahukan. Namun, semuanya terserah kepada Hakim.

Dalam tuntutan ini juga, keluarga boleh tuntut bil hospital, duit transport dan duit baiki kenderaan yang terlibat dalam kemalangan.

Yang kelima, tuntutan kos guaman.

Sekiranya keluarga si mati menang, keluarga boleh tuntut supaya pemandu mabuk ini membayar kesemua kos guaman mereka.

Bagi Dependency Claim, Bereavement dan Loss of Support ni, tempoh untuk mulakan saman adalah dalam tempoh 3 tahun selepas kematian. Kiranya, kalau meninggal 21 Mei 2020, hari terakhir untuk saman adalah 20 Mei 2022. Lepas 20 Mei 2022 ini, keluarga tak boleh tuntut claim tersebut.

Bagi Estate Claim, tempoh untuk mulakan saman adalah dalam tempoh 6 tahun selepas kematian.

Kalau keluarga ini menang, lepas tu pemandu ni masuk penjara pula sebab kalah kes jenayah, lepas tu dia tak nak bayar saman tu. Macam mana?

Kalau pemandu sudah kalah saman, tapi tak nak bayar, ada beberapa perkara yang keluarga si mati boleh buat:

1. Minta Mahkamah supaya arahkan PDRM sita semua aset dan barang yang dia ada, kemudian lelong sampai cukup duit.

2. Minta orang lain yang berhutang dengan pemandu mabuk ini supaya lepas ini, segala hutang itu dibayar kepada keluarga itu sahaja.

3. Jual saham syarikat pemandu mabuk ini kalau ada.

4. Minta mahkamah isytihar pemandu mabuk ini bankrap sekiranya pampasan melebihi RM50,000.

Berdoalah kita agar makin tingkat kesedaran pemabuk-pemabuk ini supaya jangan jadi bodoh memandu semasa kepala pening.

Dan berdoa, agar Tuhan lindungi kita menjadi kedua-dua pihak. Doa agar Tuhan tak jadikan kita mangsa dan tak jadikan kita pemangsa.

Komen