Kenangan Mengajar Pelajar Dewasa

Sama seperti belajar, mengajar adalah merupakan salah satu kerja dan usaha keras bahkan mungkin lebih sukar.

Walaupun mengajar anak kecil adalah meletihkan dan memenatkan kerana mereka kadang-kadang “tidak mengerti”, mengajar orang dewasa boleh menjadi kecewa kerana mereka kadang-kadang tidak mahu “menerimanya”.

Individu dalam institusi yang ditugaskan untuk melatih tenaga kerja baru sering kali ditinggalkan dengan sumber yang tidak mencukupi dan peserta yang tidak bermotivasi.

Mengajar orang dewasa memang sukar, tetapi beberapa amalan ini dapat membantu anda berjaya dan, percaya atau tidak, bermanfaat.

Galakkan Bertanya Dan Menyoal

Tidak ada yang belajar dengan hanya mendengar secara pasif apa yang dikatakan oleh pengajar.

Bertanya dan kerap menyoal membuat kita berfikir dan ketika kita berfikir, kita belajar. Galakkan peserta untuk melibatkan bahan kandungan secara aktif.

Mereka harus memikirkan kepentingan subjek dan membandingkannya dengan apa yang sudah mereka ketahui. Peserta harus selalu bertanya. Walau bagaimanapun, soalan tidak semestinya keras .

Sebagai gantinya, dorong mereka untuk mengajukan soalan kepada diri mereka sendiri semasa maklumat disampaikan. Bagaimana ini akan membantu saya? Bagaimana ini sesuai dengan gambaran besar? Bagaimana ini berkaitan dengan apa yang sudah saya ketahui?

Latih Peserta Melalui Kegagalan

Apabila seseorang itu gagal, mereka memerlukan sokongan dan dorongan.

Jarang sekali seseorang itu gagal kerana mereka tidak cukup kemampuan. Sebaliknya, mereka gagal kerana mereka memerlukan lebih banyak latihan.

Sekiranya seseorang tersilap atau tersalah, tanyakan kepada mereka jika mereka mempunyai idea lain atau beri mereka peluang untuk memberikan jawapan yang lain. Bahagian yang penting adalah memastikan mereka memahami mengapa jawapan itu adalah betul.

Membuat kesilapan atau kesalahan boleh mengecewakan, tetapi jangan biarkan pelajar atau peserta berkecil hati.

Bantu mereka fokus pada gambaran besar. Pastikan anda memuji bahagian yang betul.

Kembang dan bangunkan pada kejayaan terhad mereka.

Khabarkan Yang Berkaitan

Biasanya, sebelum seseorang dewasa bersedia menggunakan tenaga mental untuk mempelajari tugas baru, dia mesti memahami mengapa pengetahuan atau kemahiran itu diperlukan.

Jangan segan menerangkan perkara ini. Tunjuk ajarkan kepada mereka prinsi: apa yang ada di dalamnya untuk saya?

Sekiranya mereka bertanya kepada diri mereka sendiri, dan anda dapat menjawabnya, proses pembelajaran akan menjadi lebih mudah.

Jadilah Model Peranan Yang Baik

Para peserta memberi perhatian kepada apa yang anda fikirkan mengenai perkara tersebut. Walaupun mereka tidak peduli dengan apa yang anda fikirkan.

Sekiranya anda bosan, mereka akan bosan. Sekiranya anda melibatkan sesuatu yang berkaitan sebut, mereka cenderung ingin mempelajarinya.

Ringkasnya, tunjukkan model peranan yang baik untuk sikap yang betul terhadap masalah pelajaran. Ini akan menjadikan proses pembelajaran berjaya dan lebih bermanfaat bagi semua orang yang terlibat.

Menjadi model peranan juga bermaksud memodelkan bagaimana melaksanakan kemahiran yang anda ajarkan kepada mereka.

Fikirkan sejak dulu lagi ketika anda masih kecil dan ibu anda mengajar anda cara mengikat kasut anda. Dia mungkin menunjukkan kepada anda bagaimana. Dia menunjukkannya, sambil menjelaskan apa yang dia lakukan. Itulah asasnya kita belajar kemahiran.

Kita memerhatikan orang lain dan kemudian kita mengulang apa yang mereka lakukan. Ini adalah proses pembelajaran yang disebut pemodelan.

Bila-bila masa anda nampak sesuai atau ketika pelajar mengemukakan soalan tertentu, teladankan tingkah laku yang betul. Berkongsi pengalaman dan kepakaran anda.

Berikut adalah langkah-langkah yang harus digunakan untuk memodelkan tingkah laku dengan berkesan:

• Huraikan tingkah laku yang betul – biarkan peserta mengetahui apa yang anda harapkan.

• Menunjukkan tingkah laku yang betul.

• Minta peserta mempraktikkan tingkah laku.

• Memberi maklum balas supaya para peserta dapat meningkatkan kemahiran.

Tidak Mengapa Melakukan Kesalahan

Anda pernah mendengarnya sebelum ini, tetapi ia adalah benar untuk mengajar orang dewasa; melakukan kesalahan adalah sebahagian daripada pembelajaran.

Apabila pelajar atau peserta belajar kemahiran baru, mereka mungkin mendapat jawapan yang salah dalam peperiksaan atau mengatakan perkara yang salah dalam perbincangan.

Ini sebenarnya akan menjadikan pembelajaran lebih mudah.

Beri mereka satu lagi peluang untuk mengetahui mengapa mereka salah dan apakah jawapan yang betul.

Lebih baik melakukan kesilapan semasa latihan daripada setelah bekerja

Komen