Kartel – Bahagian I

Perkataan kartel berasal dari perkataan Itali, cartello, yang bermaksud “daun kertas” atau “tampalan (placard)”. Perkataan Itali cartello ini kemudiannya menjadi cartel dalam bahasa Perancis Tengah, yang dipinjam ke dalam bahasa Inggeris.

Kini penggunaan perkataan cartel merujuk kepada sindiket pengedaran dadah Mexico dan Colombia yang berasal dari kartel Sepanyol.

Dalam bahasa Inggeris, perkataan itu pada awalnya digunakan untuk perjanjian bertulis antara negara-negara yang berperang untuk mengatur perlakuan dan pertukaran tahanan.

Kartel telah wujud sejak zaman dahulu lagi. Persatuan atau kumpulan kerja (guilds) di Zaman Pertengahan Eropah, persatuan ketukangan atau pedagang dengan perdagangan yang sama, telah dianggap seperti kartel.

Kartel perdagangan lain yang telah sedia ada , adalah seperti dalam industri perlombongan pada abad pertengahan, seperti sindiket garam 1301 di Perancis dan Naples, atau kartel Alaun tahun 1470 (antara Negeri Papal dan Naples).

Kedua-dua kesatuan mempunyai organisasi penjualan dan perdagangan yang sama untuk pengeluaran keseluruhan yang disebut sebagai Societas Communis Vendicionis [Persatuan Perdangan Am].

Keadaan ekonomi Laissez-faire (liberal) menguasai Eropah dan Amerika Utara pada abad ke-18 dan ke-19.

Sekitar tahun 1870, kartel pertama kali muncul di industri yang sebelumnya berada dalam keadaan pasaran bebas.

Walaupun kartel ekonomi wujud di semua negara maju, bidang utama aktiviti kartel terutumpu di Eropah Tengah.

Kerajaan empayar Jerman dan Austria-Hungaria diberi jolokan “tanah kartel”.

Kartel juga tersebar luas di Amerika Syarikat ketika  penguasaan golongan bangsawan zalim dan kepercayaan industri.

Penciptaan kartel meningkat secara global selepas Perang Dunia I. Mereka membentuk organisasi pasaran yang terkemuka, terutamanya di Eropah dan Jepun.

Dalam era 1930-an, rejim autoritarian seperti Nazi Jerman, Itali di bawah Mussolini, dan Sepanyol di bawah Franco menggunakan kartel untuk mengatur ekonomi korporat mereka.

Antara akhir abad ke-19 dan sekitar tahun 1945, Amerika Syarikat bersikap tidak jelas mengenai kartel dan kepercayaan. Terdapat tempoh penentangan terhadap penumpuan pasaran dan toleransi relatif terhadap kartel.
Semasa Perang Dunia II, Amerika Syarikat dengan tegas menjauhkan diri dari kartel.

Selepas tahun 1945, pasaran  liberalisme yang dipromosikan oleh Amerika menyebabkan larangan kartel di seluruh dunia, di mana kartel terus terhalang di semakin banyak negara dan keadaan.

Kartel mempunyai banyak struktur dan fungsi. Tipologi telah muncul untuk membezakan bentuk kartel yang berbeza:

 • Kartel penjual atau pembeli akan bersatu menentang pelanggan atau pembekal.
 • Kartel domestik hanya mempunyai anggota dari satu negara, sedangkan kartel antarabangsa mempunyai anggota dari lebih dari satu negara. Terdapat banyak kartel antarabangsa yang muncul diserata  dunia, seperti kartel keluli antarabangsa pada masa antara Perang Dunia I dan II.
 • Kartelhargaterlibat dalam penetapan harga, biasanya untuk menaikkan harga komoditi melebihi tahap harga yang kompetitif. Kartel harga yang paling mudah  dapat dikenali dalam perselisihan senyap, di mana syarikat kecil mengikuti tindakan pemimpin pasaran.
 • Kartel kuota mengagihkan bahagian pasaran yang berkadar kepada anggota mereka.
 • Kartel penjualan biasa menjual hasil gabungan mereka melalui agensi penjualan pusat (dalam bahasa Perancis:comptoir). Mereka juga dikenali sebagai sindiket (bahasa Perancis:syndicat industriel).
 • Kartel wilayah mengedarkan daerah pasaran untuk digunakan hanya oleh peserta individu, yang bertindak sebagai monopoli.
 • Kartel penawaran mengawal penyerahan yang diberikan kepada tender awam. Mereka menggunakan kaedah memanipulasi tawaran (rigging bid): penawar untuk tender bersetuju dengan harga bidaan. Mereka kemudian tidak membuat tawaran secara serentak, atau berkongsi pulangan dari tawaran yang dimenangi antara mereka.
 • Kartel teknologi dan paten berkongsi pengetahuan mengenai teknologi atau sains dalam diri mereka sementara mereka mengehadkan maklumat dari individu luar.
 • Kartel Bersyarat menyatukan syarat kontrak seperti cara pembayaran dan penghantaran, atau had jaminan.
 • Kartel standardisasi menerapkan standard umum untuk produk yang dijual atau dibeli. Sekiranya anggota kartel menghasilkan pelbagai jenis atau nilai kebaikan, faktor penukaran digunakan untuk mengira nilai output masing-masing.
 • Kartel wajib, juga disebut “kartel paksa”, dibuat atau dikawal oleh tekanan luaran. Kartel sukarela dibentuk oleh kehendak bebas dari peserta mereka.

(Azizi Ahmad adalah pembaca yang minat dengan isu terkini)

Komen