Solidaritas Tanpa Batas

Kesukarelawanan itu adalah yang dapat mendidik hati menjadi ikhlas, meningkatkan rasa kesyukuran, mencambahkan sifat altruisme, menjadikan kehidupan insan lain lebih bermakna, menjadikan seseorang sukarelawan pro-masyarakat dan membina sahsiah diri mereka menjadi lebih baik lagi. Proses memanusiakan diri ini berlaku dengan adanya peningkatan pengetahuan melalui pengalaman hidup orang lain dan situasi alam yang dilihat. Mantan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, pernah berkata sukarelawan adalah duta sosial negara. Aktiviti yang dijalankan seperti misi bantuan kemanusiaan ke luar negara, akan membantu merajut sinergi dengan masyarakat luar.

Tanggal 17 Februari sehingga 22 Februari 2023, Majlis Perwakilan Pelajar Mahallah Sumayyah UIAM Gombak telah menganjurkan program kesukarelawanan bersifat sarwajagat untuk menabur kasih kepada saudara Islam yang kurang beruntung di Banda Aceh, Indonesia. Program ini dinamakan Misi Kemanusiaan: Denyut Nadi Aceh. Program anjuran Mahallah Sumayyah, UIAM ini mendapat sokongan padu daripada Global Peace Mission Malaysia dengan mencapai jumlah dana yang disasarkan sebanyak RM30,000. Antara pihak yang membantu pencarian dana ialah Pertubuhan Kejar Akhirat Bersama (KAB), Dana Kita serta beberapa pihak lain. Misi Kemanusiaan ini telah disertai oleh lapan orang mahasiswi dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, seorang pelajar dari Sekolah Menengah Setiabudi, Gombak, diiringi Pengetua Mahallah Sumayyah dan seorang wakil daripada Global Peace Mission Malaysia (GPM) iaitu Dr. Shamshina Mohamad Hanifa dan Puan Wan Noor Fadhilah Wan Ibrahim. Kumpulan ini telah bertolak ke Banda Aceh, Indonesia untuk kerja-kerja kesukarelawanan di Pesantren Ar-Rabwah, Kampung Krueng Lam Kareung, Kecamatan Indrapuri, Kabupaten Aceh Besar pada 17 Februari 2023.

Prakarsa utama Misi Aceh adalah untuk menambahbaik keadaan fasiliti di Pesantren Ar-Rabwah terutamanya bilik air. Program ini berjaya membantu Pesantren Ar-Rabwah khususnya sekolah rendah yang dikenali sebagai sekolah dasar dalam membina empat unit bilik air dengan tempat wudu’, mencantikkan bangunan sekolah dengan mengecat dan melukis mural sekaligus mengindahkan landskap sekolah. Selain itu, modul motivasi juga diselitkan bagi membangunkan potensi diri mereka selain melakukan aktiviti menanam sayur seperti sayur kangkung,, cili padi, terung dan bendi bersama anak-anak santri Ar- Rabwah. Pengisian program lebih menarik dengan adanya pemberian alat tulis dan pensel warna serta buku mewarna, yang diikuti dengan aktiviti mewarna untuk murid-murid sekolah rendah, program riadah dengan anak-anak pra-sekolah, dan pemberian selimut kepada anak-anak yatim, fakir serta mualaf. Selain itu, aktiviti rewang juga dilaksanakan dengan menumbangkan seekor lembu untuk dijamu kepada penduduk kampung, dan pengagihan ‘sembako’ (kotak makanan) kepada penduduk miskin di sekitar Pesantren Ar-Rabwah. Encik Mawaddi Shukri dan Encik Sufian, Ketua Kampung dan Ketua Pemuda Kampung Krueng Lam Kareung, Kecamatan Indrapuri, Kabupaten Aceh Besar menzahirkan rasa kesyukuran yang tidak terhingga kepada semua pihak yang terlibat dalam menyumbang wang, tenaga dan masa demi membantu penduduk di situ. Mereka berharap hubungan silaturahim ini dapat terus dikekalkan.

Menjadikan pengisian program ini lebih bermanfaat, kunjungan hormat diadakan ke Fakultas Syari’ah dan Hukum (FSH) Universitas Islam Negeri (UIN) Ar-Raniry. Dekan Fakultas Syariah dan Hukum UIN Ar-Raniry Banda Aceh, Prof. Dr. Kamaruzzaman Bustaman Ahmad dalam sambutannya mengalu-alukan ketibaan rombongan Mahallah Sumayyah UIAM yang hadir jauh dari Malaysia. Beliau dan ketua-ketua jabatannya berasa teruja kerana mahasiswi dari Malaysia dapat mengikuti diskusi bulanan mereka yang bertajuk “Sejarah Qanun Jinayat dan Relevansinya terhadap Hukum Nasional” yang disampaikan oleh tokoh ulama tersohor, Prof. Dr. Alyasa’ Abubakar, M.A. Ini diikuti dengan diskusi bersama antara perwakilan dari Mahallah Sumayyah bersama pensyarah-pensyarah Fakultas yang hadir. Ahli rombongan juga dibawa mengelilingi fakulti bagi mengenali lebih lanjut pelaksanaan kuliah di sini.

Banda Aceh, Indonesia amat dikenali dek kerana bencana tsunami, ujian yang menimpa penduduk di sini pada tahun 2004. Dalam keterbatasan waktu yang ada, sempat diselitkan lawatan ke tempat-tempat bersejarah agar sukarelawan ini mendapatkan ibrah dan mengenali adat-istiadat komuniti Aceh; Haruslah kita mengenali sejarah agar tidak tersalah langkah. Antara lokasi yang dikunjungi ialah Masjid Raya Baiturrahman, Muzium Aceh, Muzium Tsunami, Kapal Atas Rumah Lampulo, Muzium PLTD Apung dan salah satu Makam Massal korban Tsunami Aceh.

Keberadaan sukarelawan di Banda Aceh selama enam hari disambut dengan ramah dan meriah oleh penduduk Aceh. Mereka amat menyantuni dan menghormati tetamu. Ini merupakan satu sikap yang perlu diteladani generasi muda masa kini. Bukan sahaja sikap menghormati namun sifat ihsannya juga terserlah sekali. Kegiatan kesukarelawanan haruslah diperbanyakkan dan melibatkan lebih ramai lagi generasi muda pada masa akan datang. Melalui kegiatan kesukarelawanan, pendidikan luar bilik darjah atau di luar ruang lingkup kuliah dapat diberikan. Ini dapat membentuk peribadi generasi muda untuk mengikut resmi padi, yang semakin berisi semakin tunduk. Seiring dengan fungsi IPTA untuk memanusiakan pendidikan, mengangkat teras moral dalam kehidupan dan menjadikan mahasiswa lebih kritis seiring dengan gagasan Malaysia Madani yang diperkenalkan oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia yang ke-10. Moga ia dapat dicapai dan tidak hanya menjadi omongan kosong semata.

Diharapkan juga silaturahim antara negara Malaysia dan Indonesia akan terus utuh pada masa hadapan sepertimana kukuhnya Masjid Raya Baiturrahman walau diibadai taufan tsunami. Tuntasnya, dalam kehiduan berjiran, haruslah kita amalkan sikap serumpun bak serai, sesusun bak sirih. Janganlah kita celik akal dan makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kasih sayang.

(Artikel ini adalah tulisan saudari Nurasyqin Binti Mohd Azaley Ismail dari Majlis Perwakilan Pelajar Mahallah Sumayyah. Beliau merupakan Penyelaras Projek Misi Kemanusiaan: Denyut Nadi Aceh, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Gombak. Artikel ini tidak semestinya mencerminkan pandangan pihak Solidaritas)

Komen