Manusia Tanpa Kemanusiaan

Manusia dan kemanusiaan harusnya seiring. Kata orang lama di tempat saya, manusia tanpa kemanusiaan umpama haiwan atau binatang.

Sejak kecil lagi, kita telah diajar banyak perkara yang mendorong kita untuk mengembangkan pemikiran kita terhadap kemanusiaan.

Antara perkara yang paling penting adalah kejujuran.

Kita sering  diberitahu bahawa berbohong atau menipu itu salah dan kita semua telah dewasa untuk mempercayainya, namun tidak mengendahkannya.

Kita semua telah berbohong pada suatu ketika. Sebilangan pembohongan adalah atas alasan egois kita sendiri dan bukanlah semuanya begitu.

Jadi, adakah semua pembohongan itu menyerang pemikiran kita terhadap kemanusiaan?

Adakah dengan berbohong dan menipu menjadikan kita manusia tanpa kemanusiaan?

Berikut adalah beberapa keadaan dimana ketika kita semua, hampir selalu berbohong tanpa mengetahui dengan pasti, jika pemikiran kita mengenai kemanusiaan sedang dicabar:

  • Apabila seseorang bertanya bagaimana keadaan kita. Kita tidak terus-menerus bercerita tentang masalah kita walaupun kita mempunyai banyak masalah. Kita dengan sopan mengatakan bahawa kita okay atau baik.
  • Ketika berada dalam suasana formal, seseorang bertanya bagaimana penampilan mereka. Kita tidak menunjukkan kekurangan pada pakaian atau keperibadian mereka. Kita mengatakan bahawa mereka kelihatan cantik, walaupun tidak.
  • Dalam situasi yang tragis, kita tidak secara tiba-tiba mengumumkan berita itu kepada pihak yang berkaitan. Kita memberitahu mereka secara beransur-ansur, satu perincian pada satu masa, dan kadang-kadang malah mencampurkan kebohongan dengan kebenaran untuk mengurangkan kesakitan pendengar, jika mungkin.

Secara mudahnya, kita berbohong apabila kebenaran adalah tidak cukup baik.

Berkata tidak benar kita hanyalah usaha kita untuk membayangi kebenaran apabila kebenaran sepertinya tidak berfungsi dalam situasi itu.

Apabila keadaan ini berlaku, biasanya, ianya membuat orang yang tidak berkata benar itu muncul sebagai manusia tanpa kemanusiaan.

Kita mengembangkan pemikiran kita mengenai kemanusiaan ketika kita semakin berusia atau tua.

Ini adalah proses berterusan dan memerlukan pembelajaran berterusan dan menyelamatkan kita dari menjadi manusia tanpa kemanusiaan.

Biasanya  kita tidak dapat memutuskan apakah berbohong akan mencabar pemikiran kita terhadap kemanusiaan atau, sebenarnya, sesuai dengan pemikiran itu.

Dalam situasi di mana berbohong adalah perkara yang betul untuk dilakukan, di mana berbohong dapat melayani manusia, di mana berbohong selaras dengan pemikiran kita mengenai kemanusiaan, kita harus berbohong.

Itu tidak menjadikan kita manusia tanpa kemanusiaan, namun menjadikan sesorang itu kelihatan lebih baik.

Apa itu White Lies (Bohong Putih atau Bohong Ringan)?

Saya rasa semua orang berbohong. Sering kali white lies (bohong putih)  diperlukan untuk membuat seseorang merasa lebih baik atau mencegah perasaan terluka. ”  – Richard Chamberlain

White lies, mungkin bermaksud bohong yang ringan atau bohong yang dibolehkan atau dalam bahasa kita sebagai ‘bohong sunat’.

Mana punya tatacara etika yang membolehkan kita ‘berbohong’? Tak kiralah samada bohong ringan, sederhana maupun berat.

Inikan pula ‘bohong sunat’. Dalam apa keadaan sekali pun, berbohong adalah salah dan berdosa.

Memberitahu kebenaran kepada seseorang yang tidak bersedia untuk itu kadang-kadang berbahaya.

Pembohongan yang diberitahu untuk tujuan menyelamatkan seseorang dari kekasaran kebenaran, atau memberi mereka waktu untuk menyesuaikan diri dengan keadaan sebelum membentangkan kes yang sebenarnya disebut pembohongan putih atau ringan.

Manusia tanpa kemanusiaan bukanlah mereka yang berbohong, tetapi mereka yang tidak memahami bila kebenaran itu benar-benar tidak perlu dan boleh menyakiti seseorang di mana dia dapat diselamatkan.

Pemikiran kita tentang kemanusiaan tidak dapat ditentang oleh pembohongan, tetapi hanya oleh motif egois kita di sebalik pembohongan itu.

Ketika kita berbohong untuk menyelamatkan seseorang dari kesakitan yang tidak perlu atau mengawal keadaan, kita bukan manusia tanpa kemanusiaan, tetapi hanya orang yang berusaha menjadikan dunia ini tempat yang lebih baik

Berbohong ringan sering dilakukan oleh manusia sepanjang masa. Sesungguhnya berbohong adalah bagaimana kita melalui setiap hari dalam gelembung kecil kita yang bahagia. Kita menghabiskan masa dan tenaga untuk merasionalisasi tingkah laku, kepercayaan dan proses membuat keputusan kita sendiri. ” – Barry Ritholtz

Berbohong adalah berdosa dalam Alkitab. Kita telah diajar bahawa berbohong itu salah. Tetapi, berbohong di mana diperlukan  untuk memperbaiki keadaan atau menyelamatkan seseorang dari kesakitan yang bukanlah seperti mencabar  Tuhan atau pemikiran manusia.

Itu tidak menjadikan kita manusia tanpa kemanusiaan. Itu berlaku ketika kita berbohong dengan alasan mementingkan diri sendiri.

Berbohong tidak boleh dibenarkan, tetapi motifnya dapat diubah untuk melayani umat manusia.

Azizi Ahmad adalah pembaca yang tidak suka berbohong

Komen