Indeks Jarak Kuasa Hanyalah Persepsi Budaya

Artikel Malaysia tertinggi dalam Indeks Jarak Kuasa Dunia (104), kalahkan negara diktator menjadi perhatian.

Selain Indek Jarak Kuasa (PDI), Malaysia jatuh ke kedudukan ke-57 daripada 180 negara dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Transparency International (TI) 2020.

Dalam buku The Human’s Complex (THC) oleh Zamir Mohyedin, beliau  secara amnya, menyatakan bahawa  Indeks Jarak Kuasa (Power Diistance Index) ini menunjukkan budaya orang Malaysia yang malas nak melawan dan terima sahaja apa autoriti buat dan beritahu berdasarkan rakyat Malaysia memandang tinggi akan nilai pangkat dan kuasa.

Profesor Geert Hofstede menyebut fenomena  itu sebagai  “indeks jarak kuasa.” Apa yang membuatnya sangat relevan di Malaysia?

Pelaku sebenarnya dalam isu Indeks Jarak Kuasa adalah fenomena budaya bagaimana kuasa digunakan dengan cara endemik di wilayahnya.

Adalah lebih sukar untuk mengubah budaya yang sedia ada daripada membina budaya dalam organisasi atau pasukan yang baru.

Apabila budaya organisasi sudah terbentuk, kita harus melepaskan nilai, andaian, dan tingkah laku lama sebelum dapat mempelajari yang baru.

Di kebanyakan tempat, ungkapan kekuatan ini mengikat hubungan pelbagai peringkat dan komunikasi terbuka yang diperlukan untuk inovasi.

Apabila sesuatu urusan gagal menangani masalah kekuasaan, mereka tetap rentan terhadap kegagalan.

Jarak kuasa adalah sejauh mana anggota institusi dan organisasi yang kurang berkuasa menerima bahawa kuasa diagihkan secara tidak sama rata.

Dalam budaya jarak kuasa yang sangat tinggi, orang yang berada di tingkat bawah akan dengan terpaksa rela  menerima orang yang berada di tahap yang lebih tinggi, dan harus menerima hal itu kerana ia adalah aturan semula jadi.

Orang yang berada lebih tinggi menerima kebenaran ini juga.

Dalam budaya jarak kuasa rendah, setiap orang mengharapkan untuk didengari tanpa mengira pangkat atau latar belakang, dan mereka akan menolak pemimpin yang mereka anggap sebagai autokratik atau yang suka mengawal.

Pengertian itu berlaku dalam semua jenis komuniti, dari negara ke industri hingga masyarakat ke keluarga – di mana sahaja terdapat dua orang atau lebih.

Kepemimpinan dari atas ke bawah ada di mana-mana.

Apa yang menjadikan jarak kuasa dalam urusan istimewa ialah aspek budaya gegar ini berakar pada nilai-nilai yang dipegang dalam budaya yang lebih besar, yang menjadikannya lebih sukar untuk beralih.

Mengambil contoh Malaysia. Ia mempunyai jarak kuasa tertinggi yang mengejutkan dari mana-mana negara di dunia: 104 pada indeks jarak kuasa perbandingan Hofstede.

Mungkin pembahagian kuasa yang melampau ini berpunca daripada warisan bersama sistem feudal Melayu dan pengaruh British.

Akibatnya, budaya Melayu sangat menghormati sistem kelas ketuanan yang kompleks dan bernuansa dan “orang biasa” tanpa kedudukan dan kecenderungan memberikan banyak kekuatan kepada mereka yang berada di puncak organisasi.

Walaupun Malaysia adalah contoh yang paling ekstrem, negara ini tidak sendirian di rantau ini.

Semakan pantas indeks jarak kuasa negara-negara lain di rantau ini juga menunjukkan tahap yang tinggi: Filipina (sangat dekat dengan tangga teratas di 94), Indonesia (78 tinggi), diikuti oleh Singapura ( pada 74).

Sebaliknya, New Zealand memiliki indeks 22 yang sangat rendah, dan kelompok negara di Scandinavia juga sangat rendah: Denmark (18), Sweden, dan Norway (masing-masing 31) Amerika Syarikat berada di antara 40.

Apa kesan jarak kuasa terhadap bagaimana institusi atau organisasi sebenarnya berfungsi?

Pandangan seorang eksekutif yang pernah di Malaysia, Indonesia, Singapura, dan Filipina menjelaskannya dengan cara ini: “Mereka yang berada  peringkat kanan tidak mendapat maklumat, dan percaya bahawa mereka tidak mempunyai apa-apa untuk diperbaiki, dan mereka di tingkat junior tidak mengemukakan idea. Sukar untuk berinovasi dalam keadaan ini. “

Sudah tentu, ini adalah generalisasi. Di dalam setiap budaya terdapat mereka  dari berbagai personaliti, latar belakang, dan pengalaman.

Dan setiap kali di tanya tanya sama ada jarak kuasa berlaku dalam organisasi, jawapannya adalah ya.

Siapa yang sebenarnya bermain teka-teki mengenai jarak kuasa?

Tentu sahaja, semua orang. Dan semua orang tahu bahawa perubahan mesti bermula dari puncak.

Dan ramai yang tidak percaya dengan kenyataan “pintu saya sentiasa terbuka” kerana ia merupakan kenyataan ‘pembelitan dan pembohongan yang terbesar’.

Secara teori memanglah mudah diperkatakan tapi tidak semudah menjadikannya:

  • Sampaikan niat anda dengan telus. Anda digalakkan untuk menjelaskan apa yang anda mahukan, bukan melalui menghasilkan keputusan, tetapi melalui perbincangan. Perhatikan bagaimana reaksi orang lain terhadap anda.
  • Mengambil tindakan yang betul. Bertindak seperti yang anda maksudkan. Siapkan rancangan seperti inisiatif perubahan lain.
  • Dapatkan maklum balas. Minta rakan baik anda untuk memberi maklum balas mengenai sikap, tingkah laku, dan tindakan anda. Lebih baik lagi, buka perbincangan dengan ramai orang. Dapatkan lapuran 360.
  • Jangan biarkan kelemahan anda  membuat anda tidak mengikut landasan. Terima bahawa anda adalah manusia dan ini adalah perubahan yang sukar.
  • Libatkan Jabatan Pengurusan Manusia dan ciptakan peluang bagi orang lain untuk belajar bercakap. Bukan hanya mengenai anda. Orang lain dalam organisasi memerlukan sokongan untuk mengubah tingkah laku mereka ke arah keterbukaan.
  • Menetapkanombudsman. Untuk membolehkan anggota organisasi yang berkuasa rendah berdiri yakin, mereka memerlukan pertolongan. Bentuk rakan kongsi untuk mereka yang dapat berunding dengan bijak bersama  individu yang lebih tinggi.

Siapa yang bersedia melepaskan kuasa dengan senang hati dengan mudah?

Hanya mereka yang terdorong oleh permainan jangka panjang sama ada untuk kesejahteraan diri dan kroni, atau untuk peluang mewarisi oleh keluarga atau anak-anak mereka, atau keduanya.

Mereka yang percaya bahawa mereka mampu memperoleh status quo sering mempertimbangkan bahawa pertumbuhan menarik institusi yang berdaya saing dan berprestasi dari seluruh dunia yang akan melakukan segala daya untuk berjaya.

(Azizi Ahmad adalah pembaca Solidaritas)

Komen