Harus Bersabar Dan Tabah Dengan PdPR?

Para guru dan murid serta pelajar berhadapan dengan PdPR lagi, dan kemungkinan besar sehinggalah akhir tahun.

Sungguhpun, ada pandangan dan cadangan yang dikemukakan; namun ‘mereka yang diatas’ tidak mahu dan bersedia menerima pandangan dan pendapat samada dari anak-anak itu sendiri, kumpulan pendidik guru maupun dari kumpulan ibu bapa..

Semasa melihat idea mengapa pelajar tidak terlibat dengan guru dalam pembelajaran maya, beberapa sebabnya adalah masalah yang kita ketahui dan fahami yang diantaranya adalah:

Tiada atau akses yang terhad – Sebilangan pelajar tinggal di kediaman yang mungkin tidak mempunyai akses Wi-Fi atau akses terhad.

Sebilangan besar pelajar tersebut mungkin tidak mempunyai “alat peranti” untuk digunakan untuk kerja sekolah.

Pihak tertentu dikatakan memberikan peranti (yang tidak memenuhi dan melengkapi spesifikasi) kepada pelajar, yang sangat membantu, tetapi tidak semua keluarga pakar dalam peranti dan Wi-Fi.

Sekiranya guru dan pemimpin bergelut dengan teknologi, mungkin ada kemungkinan keluarga juga bergelut dengan teknologi?

Tidak semua orang bekerja untuk Geek Squad.

Pekerja Keperluan Penting – Sebilangan pelajar (dewasa) bekerja separuh masa. Sama ada mereka bekerja di kebun atau ladang ibubapa, di kedai runcit atau sebagai ‘penghantar barangan’ , adalah masuk akal bahawa pelajar terpaksa mengambil pekerjaan untuk membantu keluarga mereka meletakkan makanan di atas meja. Kerja dan sumbangan yang mereka buat di rumah, sangat penting.

Bagi murid persekolahan rendah , mereka turut membantu ibu-bapa menjalankan perniagaan kecil-kecilan.

Tanpa Insentif Gred – Dengan keputusan dan kajian oleh pihak kerajaan melalui KPM , persekolahan kini tidak lagi menggunakan dasar peperiksaan atau penggredan kerana mereka tidak mahu menghukum pelajar yang tidak dapat menghadiri semua kelas atau menyerahkan semua tugasan aktiviti mereka kerana kesaksamaan akses kepada pembelajaran maya.

Perkara menarik yang berlaku di sini ialah terdapat pelajar yang mendapati bahawa insentif untuk tidak hadir tidak ada, jadi mereka tidak perlu lagi menghadiri kelas.

Adakah cara yang boleh kita gunakan untuk menggunakan dasar tanpa pentaksiran penilaian untuk keuntungan kita? Bolehkah kita terus memberi pelajar fleksibiliti untuk melakukan pembelajaran berasaskan projek mengenai topik yang mereka anggap menarik untuk mengetahui minat dan kreativiti mereka?

Menjaga Adik-beradik Mereka – Sekiranya ibu bapa atau pengasuh masih bekerja kerana mereka adalah pekerja penting, ada kemungkinan pelajar kita menjaga adik-beradik mereka dan menolong adik-beradik mereka melakukan kerja kelas mereka … atau menjauhkan adik-beradik daripada memusnahkan sesuatu. Pelajar-pelajar ini boleh menghadiri hanya separuh atau sebahagian daripada kelas yang mereka “wajib” menghadiri.

Kawasan Terbuka Tanpa Bilik Sendirian – Tidak semua orang mempunyai bilik tidur untuk diri mereka sendiri. Kebanyakkan tinggal di rumah atau apartmen yang sama. Sekiranya tidak ada ruang yang tenang di mana mereka dapat memberi tumpuan, mungkin lebih mudah untuk tidak berhubung dengan guru mereka sama sekali.

Hubungan Guru – Pelajar – Sebilangan pelajar tidak berhubung kerana mereka merasa tidak dapat dilihat semasa mereka berada di kelas fizikal, jadi mereka merasa bahawa mereka tidak akan terlepas di alam maya.

Selain itu, sebilangan pelajar tidak menganggap guru mereka sangat terlibat secara peribadi, jadi mereka tidak begitu berminat untuk terlibat dengan guru tertentu dalam talian.

Terdapat pelajar yang tidak menghadiri semua kelas mereka kerana kurangnya akauntabiliti , pada masa yang sama pula, guru mereka dipertanggungjawabkan.

Walaupun begitu, kebanyakan guru kurang bimbang tentang jenis akauntabiliti yang datang dari pemimpin sekolah mereka, dan lebih banyak pertanggungjawaban yang mereka bimbangkan berasal dari tekanan yang mereka berikan pada diri mereka sebagai guru.

Begitu banyak guru yang mengambil berat tentang pelajarnya dan bimbang tentang pertumbuhan sosial-emosi dan akademik mereka semasa wabak ini.

Di salah satu halaman yang saya terokai, seseorang mengajukan pertanyaan, “Mengetahui apa yang anda ketahui sekarang, adakah anda akan melakukan sesuatu yang berbeza ketika pelajar berada di depan anda?”

Saya fikir itu adalah soalan yang bagus, dan nampaknya begitu juga yang lain kerana terdapat banyak tanggapan ketika saya mula menulis artikel ini.

Sebilangan besar respons memberi tumpuan kepada bagaimana mereka menggunakan alat yang berbeza, atau mereka akan memberikan sekurang-kurangnya satu tugasan maya setiap minggu.

Semua tindak balas ini penting.

Walau bagaimanapun, sangat sedikit komen yang menumpukan pada bagaimana guru akan membina hubungan yang lebih baik dengan pelajar sehingga pelajar tersebut akan muncul ke kelas maya.

Sekiranya kita berada dalam situasi di mana kita mengajar dalam talian untuk bulan pertama sekolah, mengetahui bahawa kita mempunyai kekangan yang sama seperti yang kita lakukan sekarang (iaitu tidak ada peperiksaan, penggredan, pentaksiran dan penilaian, akses, dan lain-lain), hubungan guru dan pelajar adalah perkara pertama yang mesti kita mulakan, dan kita perlu meluangkan sedikit masa untuk memikirkan bagaimana rupa dalam persekitaran maya.

(Azizi Ahmad adalah pembaca yang mengikuti perkembangan pengajaran PdPR)

Komen