Berhenti Menyalahkan Guru Atas Prestasi Pelajar Yang Lemah

KERANA cinta akan kebenaran dan dari keinginan untuk menjelaskannya, sesiapa sahaja berhasrat untuk membetulkan kesilapan yang terpahat dalam fikiran pihak berkepentingan yang reaktif dalam sistem pendidikan kita.

Setiap kali keputusan pelajar dikeluarkan, kita dengan cepat menghargai pandangan orang ramai dan dengan semangat yang sama, menyalahkan guru yang pelajarnya tidak berprestasi baik.

Barisan serangan ini secara mengelirukan menghiburkan pentadbir dan ibu bapa yang menjauhkan diri daripada tanggungjawab, dan melihatnya dari jauh, menilai dengan keterukan yang luar biasa.

Oleh kerana kualiti pendidikan sedang diukur dengan kayu pengukur yang terhad, mereka cenderung tersilap.
Sejujurnya, adalah menjadi tanggungjawab guru untuk memastikan pembelajaran tulen berlaku.

Setiap hari, seorang guru dijangka merancang untuk pelajaran dan pembelajaran, menyampaikan pengetahuan menggunakan pelbagai teknik pengajaran, menilai pembelajaran dan menggunakan data daripada penilaian formatif dan sumatif untuk membina arahan selanjutnya dan memaklumkan kurikulum.

Secara praktikal, seorang pelajar menghabiskan sebahagian besar masanya dengan guru. Secara logiknya, prestasi pelajar mempunyai kaitan langsung dengan perkara yang dilakukan atau tidak dilakukan oleh guru.

Walaupun begitu, apakah yang boleh dilakukan oleh seorang guru dengan 30 hingga 40 orang pelajar dan 37 waktu seminggu di sekolah tanpa buku teks (atau akses Internet) atau sebarang sumber sokongan lain?

Anda mesti benar-benar hilang akal untuk menilai kemudahan dengan lensa yang sama seperti sekolah kampung yang tandasnya adalah semak belukar dan perpustakaan adalah pokok mangga yang tidak lagi wujud semasa musim hujan!

Walaupun begitu, rasanya amat tidak adil untuk menilai nilai seorang guru daripada peperiksaan tiga jam yang diduduki oleh pelajar pada penghujung tiga atau enam tahun pengajaran yang bertanggungjawab.

Saiz besar domain kandungan yang diwakili oleh peperiksaan kebangsaan atau berpusat menimbulkan kesukaran yang tulen walaupun bagi pembangun peperiksaan sedemikian kerana jika ujian benar-benar meliputi semua pengetahuan dan kemahiran dalam domain itu, ia akan menjadi terlalu lama.

Walaupun peperiksaan sedemikian mencipta data keras yang boleh menunjukkan kepada guru di mana pelajar perlu meningkatkan prestasi mereka, mereka cenderung untuk mengukur maklumat, kebolehan dan kemahiran yang tidak benar-benar menunjukkan pemahaman pelajar.

Walaupun pelajar memerlukan asas pengetahuan tulen untuk memahami sesuatu topik, tumpuan semata-mata pada pengetahuan itu tidak sihat secara intelek dalam jangka panjang.

Kedua, tidak sukar untuk membuktikan melalui himpunan fakta bahawa banyak faktor menentukan keputusan walaupun apa jenis pengajaran dilaksanakan.

Kesejahteraan fizikal, psikologi dan emosi pelajar semasa peperiksaan adalah kritikal. Malah, kajian yang dijalankan oleh Belinda L. Needman (2004) mengenai Kegagalan Akademik di Sekolah Menengah: Peranan Berkaitan Antara Masalah Kesihatan dan Konteks Pendidikan mendedahkan bahawa tekanan emosi membawa kepada kegagalan kursus pada 66 peratus.

Perkara ini menunjukkan bahawa majoriti pelajar dalam kajian itu mengaku bahawa mereka lebih cenderung untuk ponteng sekolah, menghadapi masalah menumpukan perhatian pada kerja sekolah, dan merasa terputus hubungan dengan orang dewasa di sekolah apabila mereka mengalami tekanan emosi; konfigurasi faktor ini mengganggu prestasi sekolah mereka.

Memandangkan perjuangan yang mesti dihadapi oleh remaja, anda akan menerima kesamaan tontonan ini. Jangan salah faham; pengajaran anak bangsa adalah terlalu penting untuk dibiarkan tanpa pengawasan.

Tetapi untuk menilai kualiti pendidikan dengan menggunakan satu instrumen pentaksiran dan menimbunkan semua tanggungjawab untuk menyerahkannya ke tangan seorang guru adalah subversion of good sense.

Harus ada tanggungjawab yang sama dalam pertaruhan. Ibu bapa harus memotivasikan dan menggalakkan anak-anak mereka sama seperti pentadbir harus menyediakan sumber yang diperlukan dan persekitaran yang kondusif untuk pembelajaran. Kita mesti berhenti dari keangkuhan yang tidak masuk akal dan keinginan untuk menyalahkan. Guru hanya mampu berbuat sekadar termampu banyak.

(Azizi Ahmad adalah mantan pendidik. Artikel tulisan beliau ini tidak semestinya mewakili pandangan pihak Solidaritas)

Komen