Ada Yang Mahu Kembali Ke Pejabat, Ada Yang Tidak – I

Bagi sebilangan pekerja, adalah masuk akal untuk kembali ke pejabat.

Namun sebilangan besar pekerja mahu tetap bekerja dari rumah.

Andainya diberi pilihan dan sekiranya itu berfungsi paling baik untuk mereka (yang mahu kembali ke pejabat) , itu bagus dan mereka harus terus melakukannya.

Pulang ke pejabat bukan untuk semua orang, tetapi ada alasan untuk meningkatkan kerjaya untuk kembali ke suasana pejabat.

Namun dengan arahan pelaksanaan untuk bekerja dari rumah oleh pihak kerajaan, maka slogan ‘saya yang melaksanakan arahan’ harus dipatuhi.

Cuma bagi yang bekerja sendiri tentunya akan terkesan dan terjejas apa lagi dengan ‘perintah kawalan pergerakan’ yang tidak pasti akhirannya.

Bagi mereka yang baru memulakan pekerjaan ia adalah merupakan suatu tekanan.

Lebih sukar lagi apabila anda melakukannya dari rumah.

Sekiranya anda baru mula membina karier, bekerja dari jarak jauh mungkin menjadi halangan besar untuk kejayaan masa depan anda.

Setelah lebih setahun berada di rumah, kemungkinan besar anda terputus hubungan dengan beberapa atau semua kenalan sosial anda.

Sekiranya anda masih berada dirumah, anda menghadapi risiko merasa terpencil dan sukar untuk memupuk sekumpulan orang yang berfikiran sama.

Bagi orang dewasa , kembali ke pejabat mempunyai faedah sosial yang positif. Anda (mungkin) akan berjumpa dengan orang baru.

Berkawan dan membina rangkaian pakatan yang dapat membantu anda sepanjang karier anda.

Terdapat peluang untuk makan tengah hari bersama rakan sekerja, meraikan ulang tahun dan bersantai selepas bekerja.

Terdapat banyak faedah untuk berada di pejabat. Anda boleh mencari mentor untuk membantu menjalani karier anda.

Akan ada perjumpaan yang tidak dapat dilupakan di lorong, kafeteria, lif dan juga di bilik air.

Interaksi tidak formal ini bertambah dari masa ke masa.

Ini menjadikan kehidupan kerja anda lebih baik atau paling tidak lebih toleran dengan memiliki kohort yang sama, berkongsi pengalaman yang sama.

Sekiranya anda masih berada di rumah, ada risiko yang tidak dapat dilihat dan difikirkan.

Bukan kerana manusia dan organisasi bersikap dingin dan kejam, Cuma ia mudah untuk diabaikan ketika anda tidak berada di persekitaran.

Sekiranya anda berada di pejabat, orang akan melihat anda.

Anda mungkin akan mendapat pendedahan maksimum kerana organisasi menggunakan model kerja hibrid, di mana pekerja hanya akan berada di pejabat dua atau tiga hari seminggu.

Dengan lebih sedikit orang di sekitar, lebih mudah untuk mendapatkan perhatian. Anda harus memanfaatkan keadaan ini.

Ketahui siapa pembuat keputusan dan orang penting dalam organisasi anda dan dapatkan semuanya dari mereka.

Di rumah, anda perlu melakukan semuanya sendiri. Anda harus melakukan tugas anda dan juga menjadi juruteknik komputer, pakar video dalam talian dan benar-benar mandiri, kerana tidak ada siapa yang anda dapat hubungi dengan segera untuk meminta nasihat dan bimbingan.

Tidak ada ahli profesional teknologi maklumat yang tersedia apabila komputer riba atau telefon pintar anda tidak berfungsi. Tidak ada yang boleh mengeluh dan bertimbang rasa tentang apa yang berlaku di pejabat.

Mereka yang berada di pejabat akan mengetahui apa yang telah mereka lakukan sejak tahun lalu.

Mereka akan memperbaharui hubungan lama, menjalin hubungan baru, mengadakan pertemuan secara langsung, dan setelah diberi vaksin, boleh pergi ke konsert, acara sukan dan restoran (tapi bukan di Malaysialah! kecuali golongan kayangan).

Merujuk kepada dapatan kajian, The Society for Human Resources Management (SHRM), salah satu organisasi sumber manusia yang besar, mengenai apa yang para pekerja rasa ketinggalan mengenai bekerja dari rumah:

• Perbualan di tempat kerja secara peribadi (dikutip oleh 61% responden)

• Struktur pelaporan biasa dan harian ke tempat kerja (42%)

• Makan tengah hari dan waktu gembira dengan rakan sekerja (40%)

• Mengurangkan gangguan oleh anak-anak semasa hari bekerja (37%)

Mungkin pihak jabatan sumber manusia dan kerajaan boleh memikirkan semula mengenai hal ini dengan arahan pematuhan SOP yang sesuai. Jika bukan kita siapa lagi!

(Azizi Ahmad adalah pembaca yang #duduksekkungdumah)

Komen